Председателят на НДСВ Христина Христова. Снимка: БГНЕС
fallback

Гратисен период от година и половина за използването на натрупаните отпуски на работниците поиска лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова, съобщава „Дарик”.

Синдикатите и работодателите се обединиха около идеята да се даде възможност на работниците да си вземат полагащите им се дни за почивка до края на следващата година. Правителството обмисляше това да стане до края на тази година. Очаква се окончателното решение.

Ето какво каза Христина Христова за отпуските и за идеите на управляващите за промяна в начина на плащане на обезщетенията за болничните в първите три дни:

„Целта е не после, когато напусне човек, да получава пари, а да възстановява работната си сила и здравето. Въпросът е, че трябва да се даде гратисен период.

Досега явно хората не са използвали своите права. Ето защо гратисният период не трябва да е до края на 2010 година, както казва правителството, а поне до 2011 година, за да се реализира това право на хората да си ползват отпуските.

За болничните - там мисля, че въпросът е съвсем друг. В много страни членки на ЕС - мисля, че 19 - има такъв изчаквателен период, в който не получават обезщетение за болест хората. Различни варианти се предложиха.

Важното е да се обезпечава обезщетение за болест, когато човекът наистина е сериозно болен. След третия ден се разбира дали има сериозни проблеми със здравето. Мисля, че най-благоприятно е един изчаквателен ден да има, който да не се поема от никого и оттам нататък хората да си получават своето обезщетение".

Макар принципно да изразиха подкрепа за тези мерки на правителството, от НДСВ заявиха, че то продължава да работи по метода на „пробата и грешката".

„Това, което сега се случва, е омраза, агресия, нестабилност, полицейщина, грубост и несигурност", посочи Христина Христова.

Тя откри форум, посветен на 5-ата годишнина от подписването на договора за присъединяване на страната ни към ЕС. В него се включиха Гергана и Соломон Паси - първият министър на България по европейските въпроси и външният ни министър тогава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Мами

преди 14 години

До 30 Госпожата идва в своя хотел в Поморие. Днес стана приказка дали трябва да се разследват депутатите твърдо заставам зад това какво са придобили през това време. Искам да ви кажа че те бяха от едно котило Севлиевски Велчев и други

29

до 24-ти

преди 14 години

искам да те питам като живееш в малко градче/от селски тип/ където работата е кът и един двама бандити го държат в ръцете си и каквото кажат, това става как ще си вземеш отпуската, как ще се одървиш на шефа си дето и той пърди в гърнето на ония от по-горе/които са с всяка нова власт - преди бяха царисти, сега са гербери, утре може и ханъми да станат, далавера да има/. Лошото е че в 90 процента от България почвата е направо плодородна за измами.

28

туркиня

преди 14 години

Човек винаги съди за другите по себе си... Тази госпожа на снимката сигурно има да ползва доста дни / въпреки че е ходила на почивка най-малко по два пъти на година / ...Всички общински кметове и най-близките им служители

fallback