Снимка: БГНЕС
fallback

Заплатите на българските учители трябва да бъдат повишени, но сега не му е времето, заяви пред Dnes.bg заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева.

Тя коментира и настроенията на преподавателите срещу промените в закона, които ги ограничават да стачкуват.

Заместник образователният министър е на мнение, че промяната в закона се налага заради многото жалби на родители по време на големите учителски протести преди две години.

Тогава учителите не бяха доволни от заплащането си, но отнесено към днес проблемът с ниските им заплати остава.

"В условията на криза няма как да вдигнем заплатите", категорична бе Коджабашиева.

Според нея парите са малко и не дават възможност на учителите да водят качествен живот, но положението било такова.

На въпрос на Dnes.bg: "Какъв трябва да бъде размерът на заплатата им"?, заместник-образователният министър не даде конкретен отговор.

По думите й основният проблем на средното образование в момента е лошата материална база, а не учителските заплати.

Новият проектозакон за образованието предвижда учениците да минават и с двойка в следващия клас, но според Коджабашиева, това не трябва да поражда остри коментари в обществото, защото това се случвало и в момента.

"Промяната не е революция! Правим я, за да уеднаквим текста в закона с практиката в момента", обясни Коджабашиева.

В Пловдив тя откри второто издание на Панорамата на професионалното образование. В състезанието участваха 406 ученици от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

245

Deltichko

преди 14 години

До всички, нападащи учителите: престанете с глупостите си! Никой не казва, че само техните захлати са ниски, но не може да се делим по такъв примитивен начин! Българинът от десетилетия изпитва пренебрежение към умствения, труд, така е било и така ще бъде, защото това е вкоренено в мисленето му! Учителите са достойни хора и заслужават уважение! От всичките си учители съм видял само добро, лоша дума не мога да кажа и даже се стигна дотам, че познавам мераклии учители да станат! И моля хора, които и понятие си нямат какво значи да работиш като учител, да не дават некомпетентни съвети! Да си изпее урока всеки може, да влезе в сърцето ти малко люде! Учителите по половин ден се борят за вниманието на невъзпитаните ви деца, които им поверявате с мисъл ,,абе да ми се махне от главата, то е тяхна работа да го възпитават, нали са педагози. И най-вече, престанете с тия глупости за това как се влизало в прословутата педагогика, ***, за ваше сведение всеки учител от начален курс нагоре трябва да има образование по съответната специалност/предмет, който преподава! Лаици, простаци с простаци! Ама то е мислене бе, байно, то не е ракийката и салатката на т.н. нашенец.

244

iva

преди 14 години

Всеки работи това което е учил.Айде стига вече с тея коментарчета.Станете вие учители и ще Ви видим.С тея днешни ***,тва ако са ученици малееееееееее...

243

Анонимен

преди 14 години

Мисля,че на учителите никак не са им малки заплатите!Какво да кажа аз дето работя за 200 лв!А за лекарите да не говорим!Мисля,че прекаляват с претенциите си!

fallback