Христина Митрева. Снимка: БГНЕС
fallback

"Реалистично е пенсионните промени да се въведат през 2012-та година", коментира пред Дарик радио управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева.

"За мен 2012-та е по-удачна, тъй като трябва да има обществен дебат, добре да преценим икономическите параметри, както и да изготвим нова законодателна рамка", смята Митрева.

"Високите пенсии са резултат от високи заплати, а те пък - на висока квалификация и производителност на труда. Трябва да мислим за това отрано, защото не може да мислим за високи пенсии върху ниски заплати", каза тя.

На въпрос кога да се въведе по-високото възрастово изискване, тя съобщи, че към 31 май на Националния съвет за тристранното сътрудничество трябва да се представят краткосрочните мерки за реформиране на пенсионната система.

Митрева иска да има и вариант на намалена пенсия, съответно при възраст 60 години за жените и 63 за мъжете. Другата възможност е повишена граница върху възрастта.

"Отказахме се от данъци върху пенсии, но данъци за работещите пенсионери трябва да има. Дали може да се окажат в сивия сектор? Мисля че няма опасност това да стане. В НОИ искаме просто да установим колко точно са работещите пенсионери. Идеята е да се събират двата дохода и сумата да се облага. Иначе не е социално справедливо. Не само пенсиите, но и заплатите са ниски", подчерта тя.

Христина Митрева съобщи, че средната заплата за България е 13 пъти по-ниска от средната за Европа, а пенсията – 11 пъти по-ниска, и че това трябва да е червена лампичка, че политиката по доходите трябва да изпреварва всички останали мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

do ivanova

преди 13 години

Gospojo,sardi se na nqkoi drug.Dal sam dosta na tazi darjava i dosta vreme veche vzimat polovinata ot pensiqta mi,taka che ti nisho ne mi davaqsh draga zavislivke!Kogato as sam letql ti si pila kafe i si obsajdala kolejkite si.SAS ZDRAVE!

77

Иванова

преди 14 години

Цял живот внавяме вноски и с нашите пари се пенсионираха хора с 20 години тр.стаж и 55-60 години възраст (40 г. -за военните-чиновници) и си живяха живота. След като нас ще ни пенсионират след 64 г. реформата да се направи така, че да не продължаваме да храним млади пенсионери. Пенсиите на по-младите от 64 г. да се анулират и те също да работят до 64-67 г.

76

Чучолигарчо

преди 14 години

Ех Христинчеее,ех Митреваааа...нищо не разбираш от социална политика...хората в белите държави изживяват старините си с достойнство а ти искаш да умориш нашите бащи и майки с нови рестрикции...на това му се вика дискриминация...скъпа чиновничко като сравняваш и правиш оценки според това как е в европейските държави не сравнявай едностранно а виж какви са първи доходите и какви са социалните придобивки и т.н. и след това се захващай да режешжива плът и да слагаш нови данъци...

fallback