Снимка: БГНЕС
fallback

Миниматурата след 7. клас ще е достатъчна за класиране в елитна гимназия, съобщиха от Министерството на образованието.

Изкарани 45 от 65-те точки от първата част на изпита са повече от тройка и това стига за желано място в добро училище.

Тази година за първи път външното оценяване (т.нар. миниматура) и кандидатстването в гимназия ще се проведат заедно в общ изпит.

Първата част е задължителна за всички ученици, тя е вид проверка за цялата система, пише в. "24 часа".

Втората е за тези, които ще кандидатстват в елитна гимназия. Решилите успешно и двата модула ще се класират в по-престижно училище.

Първият модул по математика е от 25 затворени въпроса. При тях се избира един от четирите предложени отговора. Получаваш или 2, или 3 точки. 10 въпроса се оценяват за 2 точки, а 15 за 3, в зависимост от сложността.

За първия модул имат 60 минути. Това прави горе-долу по 2 минути и половина на въпрос.

Вторият модул е 90 минути. Състои се от 5 задачи. 3 от тях са с отворен отговор. За тях се получават по 5 точки при вярно решение.

Тази година за първи път, и то по настояване на математическата гилдия, има 2 задачи, за всяка от които се получават по 10 точки с класическото разписване. Едната ще е по геометрия, другата – по алгебра.

Времето и за двата модула е с половин час по-кратко от миналата година – 2,5 часа. Експертите преценили, че по-малката продължителност е по-подходяща за възрастта на седмокласниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Поколение

преди 14 години

Каквито са 'ученолюбиви и умни' днешните дечица....какво елитно училище...пфф,смях,истината е една,от година на година децата затъпяват и не съществуват никакви елитни училища,а най-обикновени места,където тийновете запълват свободното си време :сутришна занималня,място за свалки,пушене и кафе....Българското образование е мит...едно време можеше да се говори за някакво качество,сега е просто понятие,за съжаление,без покритие

30

ANTI

преди 14 години

Ако един учител е професионалист и умее да преподава стилно и качествено,а учениците са любознателни и будни,нуждата от частни уроци просто отпада.Ако едно от изброените изисквания не е налице,тогава учителите обикновенно прехвърлят вината върху учебниците,материала и самите ученици.Истина е че днес преподавателите,в по-голямата си част,си имат работа с ***,не отричам.Това не означава че самите те са безгрешни.

29

*

преди 14 години

Това според мен е едно изкуствено напрежение за децата.Когато аз кандидатствах за гимназия с писмените изпити преди 7 години ми идеше да се застрелям-бях решила всички сборници и учебници по математика,изчетох всички анализи,приеха ме в т.нар. добро училище и едва там констатирах,че целия труд е бил напразен.Половината ми съученици бяха вкарани под масата и нямаха махане заради спонсорство на родителите им...

fallback