И днес не стана ясно дали ще се осъществи една от основните и най-спорни антикризисни мерки – вдигането на ДДС от 20 на 22 на сто.

Въпреки че се очакваше правителството да обсъди на днешното си заседание част от антикризисните мерки, след продължилото само около час заседание се оказа, че подобни разговори почти не са водени.

"Когато се говори за вдигане на данъци, трябва да се мисли какъв ще е ефектът от това върху пазара", уточни министърът на икономиката Трайчо Трайков.

"Трябва да се прилагат мерки, които да имат дългосрочен ефект, а не да се търсят краткосрочни ефекти с дългосрочни дефекти. Аз не съм против тази мярка сама по себе си, но трябва да се има предвид, че е важно вливането на инвестиции в страната.

Най-добрата антикризисна мярка е вливане на бензин в икономиката. Убиването на браншове и намаляването на потреблението няма да свърши работа. Ако се страда, трябва да има перспектива“, каза още Трайков.

По повод резултатите от посещението на правителствената делегация в Катар министърът на икономиката обяви, че съвместната държавна компания, която ще бъде създадена, ще бъде с капитал от поне 500 млн. долара и може да инвестира в различни проекти.

От българска страна вече са предложени такива, като по думите на Трайков най-голям е интересът към земеделието, тъй като плодородната земя е стратегически ресурс, който в бъдеще ще става все по-скъп.

Една от възможностите е България да участва със земеделска земя, а заинтересованите чужди страни като Катар, Кувейт, Израел и други да инвестират в разработване на съвременно земеделие, включително в поливни системи и други.

По този начин, по думите на Трайков, след време България ще остане с направеното, а междувременно ще печелим.

Още за дебатите около ДДС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase