Снимка: БГНЕС
fallback

"Още не сме обсъдили старите мерки и вече се отказаха от тях. Първата идея беше да се вдигнат осигуровките - набързо се отказаха от нея, втората идея – държавните служители да си поемат осигуровките, сега и от нея набързо се отказаха.

Третата идея на социалния министър - да се промени плоския данък – и от нея се отказаха. И сега четвърта идея – данък „лукс“, който има един голям недостатък - няма да докара достатъчно приходи в бюджета".

Така пред Dnes.bg червеният икономист Георги Кадиев обрисува антикризисните мерки на кабинета "Борисов", обсъждани през почивните дни от министри, синдикалисти и бизнесмени.

Oще по темата

"Аз си представях антикризисните мерки на правителството по следния начин. Мярка първа „х“, приход от нея „у“. Мярка втора „z” и продължавате така. Примерно, 10 мерки и срещу всяка някаква сума, която се очаква да се събере.

В случая няма такова нещо, нито дават детайли какъв точно ще е този данък „лукс“, каква ставка ще бъде. Още по-малко пък дават прогноза колко пари ще се съберат. Аз лично съм скептик, просто мисля, че в България няма достатъчно нито яхти, нито самолети, нито летящи чинии, нито совалки, нито дори и автомобили - мощни, за да се покрие тази дупка, която вече се е образувала", допълни Кадиев

От БСП смятат, че предложенията са несериозни. За СДС пък те са половинчати и няма да доведат до сериозни приходи в бюджета.

"Ако могат да съберат с данък „лукс“ повече пари – хубаво. Ама няма да могат, защото тези, които имат яхти и самолети, ги регистрират в Румъния, в Гърция или някъде другаде", обяви синият лидер Мартин Димитров.

Пред Dnes.bg той призова преди пускането в употреба на данък „лукс“ да се направят ревизии на сделките за „Цанков камък“ и „Белене“.

"И направо да връщат пари, това е по-добрият вариант", призова икономистът.

Как и двамата гледат на идеята за амнистия на доходи

Георги Кадиев вижда в такава мярка и плюсове и минуси.

Плюсовете: има еднократен внезапен доход, който в другите държави, когато е бил правен, е докарвал в хазната приходи от 1 до 3% от БВП, което  в нашия случай означава между 650 млн. и 2 млрд. лева.

Минус: усещането на хората, че след тази амнистия, след няколко години, ще последва втора . И те си казват - защо да плащам данък сега, вместо да почакам втората амнистия след 3 години и тогава да си платя на по-ниска ставка.

"Виждам повече негативи, отколкото позитиви и съм против такава мярка. Това нарушава данъчната култура, просто изпраща сигнал, че няма значение дали нарушаваш данъчното законодателство, защото в един момент за теб ще има амнистия", категоричен е Георги Кадиев.

Мнението му почти напълно се припокрива с това на десния лидер Мартин Димитров, който смята, че такава амнистия е ненужна, защото "правилата са за всички и амнистия за капитали не трябва да има".

"Против съм, иначе тези хора ще си чакат през 5 години да има амнистии. Как така за едните да има, а за другите да няма?", попита той.

Мартин Димитров почти сърдито отказва да коментира останалите идеи на правителството, защото не са взели готовите предложения на сините. На сайта на СДС имало 13 мерки, а от тях правителството си харесало само една – облигационния заем.

Сред останалите са актуализация на бюджета, радикално съкращаване на разходите, свиване на администрацията, спиране на проекта АЕЦ „Белене", намаляване на данък дивидент от 5 на 1%, намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 на сто, реформа в системата за изплащане на бонуси.

Георги Кадиев също изброи свои предложения за свиване на разходната част, които да напълнят дупката в бюджета

"Правителството може да намери допълнителни пари от затягане на контрола върху приходните агенции и от приватизация на определи активи на държавата", смята той.

И ако и това нещо не проработи през следващите два месеца, а дефицитът продължава да расте лавинообразно, Кадиев предлага увеличение на данъците.

"Данъци, които са бързо събираеми, каквито са ДДС, и промяна в ставките на данък върху физическите лица, но това е последната, крайна стъпка", застрахова се левият икономист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Анонимен

преди 14 години

Вместо да карат пенсионерите да плащат данъци да спрат помощите на циганитеБраво!! Идеята е чудесна, и трябва да стигне до ушите на Дянков за да я реализира!! Не могат да се ощетяват хора пълнили хазната в продължение на 40-45 години трудови отчисления, а на *** да се дава с пълни шепи, без държавата да има никаква материална полза и зависимост от тази ***!

99

КРАДЕЦ

преди 14 години

СИГУРНО СИ МНОГО ГОЛЯМ КРАДЕЦ И ОТКРАДНАТО ОТ БЕДНИЯ НАРОД СЧИТАШ ЗА СВОЕ. МИСЛЯ ЧЕ ОТ ТЕЗИ ДЕТО НАПРАВИХА МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ ,ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ВЗЕМЕ ВСИЧКО ОТ ДЪРЖАВАТА.

98

БАИ АСАН

преди 14 години

ЕИ ТУРСКИ *** СКАПАН ОТ .....МЪРШ ВАНАДОЛА СМАРДЯЩА ГМЕЖ

fallback