Снимка: БГНЕС

Размерът на здравната вноска няма да се променя, съобщи на пресконференция финансовият министър Симеон Дянков. Още на правителствено заседание в сряда Дянков ще внесе предложение министрите да отменят решението си от миналата седмица, с което увеличиха вноската от 8 на 10%.

След обратния завой за размера на вноската здравната каса ще се пълни от държавните служители, т.е. те ще започнат да плащат своята част от здравната вноска.

Още по темата
Дянков смята, че това е по-добро решение, отколкото да се товари бизнесът.

До този извод стигнали след анализ във финансовото министерство едва след като вече беше взето решението за вдигането на вноската.

Новата версия на правителствената политика ще засегне 150 хиляди души и ще донесе очаквани приходи от 150 млн. лв.

При предишното решение на министрите трябваше да се съберат 300 млн., за да се запълни дупката в НЗОК. Резмерът на дупката в касата обаче вероятно е преценяван без анализ, защото финансовото министерство е направило такъв едва сега. И сметките показали, че освен 150-те милиона, които ще бъдат събрани от държавните служители, ще бъдат спрени някои течове и така дупката ще се запълни.

Дянков обясни, че по този начин правителството гледа „по-напред в бъдещето, а не само в следващите няколко месеца“.

Мярката ще влезе в сила от средата на годината, като държавните служители ще поемат плащането и на социалните си осигуровки. 

И друг принципен аргумент: „Трябва да има равноправие пред закона. Това не е само мярка за намиране на нови приходи. Сега е добър момент да стане“, обави Дянков.

Въпреки че трябвало да има равнопоставеност на всички работници и служители, на днешната пресконференция стана ясно, че предложението все пак няма да важи за всички.

От думите на Дянков се разбра, че са водени разговори с Цветан Цветанов, след като през уикенда униформените скочиха срещу това да плащат здравни вноски.

Така за служителите на МВР се обмисля да има допълнително стимулиране.

„Обсъжда се вариант за допълнителни социални стимули за сметка на плащането на здравната вноска“, каза Дянков, но не уточни какви.

Това щяло да стане ясно в петък, когато финансист №1 ще представи нови мерки за излизане от кризата. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase