Снимка: Булфото

"Премиерът Борисов и ГЕРБ стават заложник на една линия на костовизация на българския парламент. Самият премиер трябва да прецени какво му носи това. Целта е президентът да бъде държан в шах и да се поддържа страх в различните социални групи".

Така президентът Георги Първанов коментира процедурата по импийчмънт, готвена му от управляващите.

"В политически план целта е да се поддържа еднополюсен модел, да не се допусне разномислие и алтернативност, няма да стане.

Аз съм за възобновяване на диалога между институциите, защото това няма алтернатива. Диалог под сатъра на импийчмънта не може да има.

Ако не бъде изтеглено това искане, ако не бъде прекратена процедурата – тогава ние ще работим в друг режим", каза държавният глава.

"Както аз нося на критики, и в правителството трябва да свикнат на подобно отношение", продължи Първанов.

Според него помирителна среща не е необходима.

"Не съм предизвикал по никакъв начин конфликт, за да се помирявам. Има нужда от взаимодействие. На ход е отсрещната сграда – тя трябва да прецени какъв ще бъде режимът на нашето взаимодействие", категоричен бе той.

По думите му нямало е по-лесен начин от това истината да излезе наяве от публикацията на стенограмата едно към едно.

"Беше подменена темата на дебата. Проблемът не е в публикуването на стенограмата, проблемът е, че се показа истинският образ на една лъжа, на една тенденция, серия от лъжи по отношение на президентската институция", заяви той.

"Искам кабинетът на Бойко Борисов да успее, но не искам, когато има проблеми, да се върви по най-елементарната първосигнална реакция – да се търси врагът извън онзи, който е отговорен за този неуспех", допълни президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase