Снимка: БГНЕС
fallback

България вече е заявила регистрация на символа „бг” за име на интернет адреса на кирилица.

Искането ни е пратено още на 19 февруари в Корпорацията за интернет имена и адреси (ICANN), съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пускането на заявката е първият етап от процедурата за регистрация на домейна на България.

След като получим отговор от ICANN, следва да посочим организацията, която ще администрира регистъра на имената в този домейн.

Oще по темата

Към документацията ни е приложено и становище на Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

В него се посочва, че „бг” се свързва пряко с името на страната и в националното самосъзнание с него се обозначава „българското”.

„Очакваме през март отговор от международната организация“, каза зам.-министър Първан Русинов.

„Надяваме се да сме първите с официално признат домейн на кирилица“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 14 години

на тези, които им е хрумнала идеята за домейн бг го правят с единствената цел бързо да се нагушат с пари. очакват всички сериозни фирми, институции и прочие, които в момента притежават домейн bg да регистрират и бг.утре някой ще поиска домейн - бъгъ, биджи и прочие.вместо това ICANN трябваше да отнемат акредитацията на Цифрови Системи, който държи монопола върху bg , а не сега да има разни недоносени домейни като .3.bg , .z.bg и тн.

57

Plebs_Rebel

преди 14 години

Proud to be Bulgarian !

56

Анонимен

преди 14 години

Нищо лошо няма в употребата на английкия език, но ако се пише на английски, но копеленцата не знаят английски, а не знаят и български. Затова пишат на "шльокавица".

fallback