Площадката на "АЕЦ" Белене. Снимка: Булфото
fallback

Около 350-400 млн. евро за тази година и още 1-1,5 млрд. евро за следващата година могат да бъдат отпуснати от руска страна, за да продължат дейностите по строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Той обаче не уточни откъде и под каква форма ще бъдат предоставени средствата.

Кириенко направи изказването си след съвместната си среща с министъра на икономиката Трайчо Трайков и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

"Готови сме да влагаме част от необходимите средства на временна основа, като разбираме, че в момента, в който българското правителство избере стратегическия инвеститор, той ще ни върне парите, които сме вложили до този момент", уточни Кириенко.

"Част от средствата сме готови да влагаме и като постоянна вноска до постигане на акционерен дял, който българското правителство реши за уместно да ни предостави", добави той.

"Обсъдихме финансово-юридическия инструментариум, който може да бъде използван за осъществяването на тези наши намерения. Договорихме се до края на март да решим тези технически въпроси и да бъдат взети необходимите решения, така че да започнем практическа дейност", посочи генералният директор на "Росатом". 

На свой ред министър Трайчо Трайков съобщи, че ще бъде създадена съвместна проектна компания.

"Ще трябва да се направи оценка на българския апорт – стойността на активите, които са на площадката АЕЦ "Белене", стойността на самата площадка, както и направените вече от българска страна разходи за материални и нематериални активи", отбеляза той.

"Когато се създаде дружество с този капитал в него, то ще може да ползва дългово финансиране и да увеличава капитала си на база акционерно участие", поясни Трайков.

На въпрос дали да очакваме през март строителството на новата централа да започне, Трайков отговори, че не може да започва строителство на централата без лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

&&&

преди 14 години

Ne obra6taite vnimanie na xorata koito pluqt po Rysia,te sa ili evrei4eta ili tyr4eta!!!Kolko sa galki,smqx...............

106

Анонимен

преди 14 години

Bydala,ti BG iska6 selska dargava da napravi6!!!Xorata se borqt za atomna cenrala toq za zemedelie govori

105

до 114

преди 14 години

"На руснаците ли жална майка? От нас? От нас и Америка? О, глупчо, който излезе срещу Русия, той ще си строши главата, както е било винаги." НЕИЗТРЕБИМИ СТЕ, А, СЪВЕТСКИТЕ МЕКЕРЕТА. Руснаците, като държава, от 1500 г. насам който не ги е хванал, той не ги е таковал. Язък за народа им многострадален. Ама два пъти язък за някога процъфтяващия (години след "Освобожданието" и най-вече през 30те г. на миналия век) български народ, дето *** като тебе му изпиха кръвта и акъла със съветска помощ.

fallback