Снимка: БГНЕС

"Научаваме нещо за пореден път от чужд посланик", обяви бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин в коментар на вероятното разполагане на елементи от американския противоракетен щит (ПРО) на територията на България.

"Разгръщането на ПРО на територията на България ще окаже влияние върху отношенията ни със страните от региона, с други страни, както и с партньорите ни от НАТО", каза той пред БНТ.

От своя страна неговият предшественик на поста външен министър Соломон Паси заяви, че ПРО е 100% защитен потенциал, който трябва да защитава Европа, а не САЩ.

Още по темата

"Управлението на ПРО ще бъде поверено на НАТО", добави той.

Паси припомни, че последните изказвания на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад от миналата седмица ясно показват, че ислямската република се стреми да обогатява уран.

"Трябва да се радваме, че ПРО в Чехия и Полша не се случи, защото то не покриваше България. Този вариант, върху който сега работим, осигурява подобна защита, подчертава Паси. И в момента има български представител във Вашингтон, който преговаря по въпроса", разкри още президентът на Атлантическия клуб.

Бившият първи дипломат е категоричен, че по-голямата опасност е, ако България остане извън щита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase