Снимка: БГНЕС
fallback

Ройтерс съобщава, че българската кандидатка за еврокомисар Румяна Желева е изправена пред заплахата да бъде отхвърлена от Европейския парламент заради съмнения в нейната компетентност и конфликт на интереси.

Комисията по развитието на ЕП оцени представянето на Желева във вторник като слабо.

В Комисията по развитието дори предполагат, че външният ни министър не знае къде се намира Аденският залив.

Барозу e на ход

Според източници на седмичния вестник "Ню Юръп" окончателното решение по кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар може да бъде отложено за понеделник (18 януари) в Страсбург.

Сега на ход е председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В сряда не е имало среща на Барозу с председателите на групите в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол и на социалистите и демократите Мартин Шулц.

Мога да потвърдя, че такава среща не имало, заяви говорител на Европейската комисия.

Спор около българския кандидат за еврокомисар предизвика разделения в Европейския парламент (ЕП), тъй като има неяснота около подкрепата за целия нов екип на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В центъра на спора стои Румяна Желева, коментира Франс прес.

ЕНП брани Желева

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент изрази подкрепа за Румяна Желева след вчерашното й изслушване като кандидат-комисар в Комисията по развитието на парламента – това заяви Йожеф Сайер, заместник-председател на парламентарната Група на ЕНП и координатор по изслушването на кандидат-комисарите, членове на тази група.

Oще по темата

Междувременно ЕНП отвърна на удара по Желева. Партията обяви, че номинираният от Словакия Марос Шефкович от Партията на европейските социалисти не може да стане заместник-председател на Европейската комисия.

От Европейската народна партия са открили негово изказване отпреди четири години, което  представлявало „проява на расизъм спрямо ромското малцинство“, съобщава БНР.

Желева нямаше конкретни идеи за Афганистан, Газа, Конго и Судан. Изглежда, че тя не знаеше къде географски се намират някои конфликтни зони, например Аденският залив. Това пишат в оценката си за представянето на кандидатката ни депутатите от Комисията по развитието на ЕП, съобщава БНТ.

Борисов се закани на червените и жълтите

Бил съм БСП и НДСВ пет пъти и заради този срам, който нанесоха на България, им обещавам да ги бия още пет пъти, закани се пред bTV премиерът Борисов.

Много добър сценарий. Много добър капан. БСП нямат равни по подривна дейност. Изиграха ни. Никога не са мислили доброто на България, каза още премиерът.

Как действах аз, когато Ирина Бокова беше кандидат за шеф на ЮНЕСКО?  Пратих двама министри в Париж да я подкрепят. Радо Точев поддържаше непрекъснато връзка с нея. Когато тя се върна, дойде в кабинета ми да ми благодари, прегърнахме се, пожелахме си успех. Ако исках да действам като БСП и НДСВ, щях да извадя колко пъти като главен секретар на МВР съм арестувал племенника й и да кажа: къде е тръгнала леля му да става шеф?! – подчерта Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

514

Анонимен

преди 11 години

Златка 2 или поредната Златка.

513

Хайде,холан...!

преди 14 години

Може и да не знае къде е Аденския залив, ама знае пътя за тлъстата заплата в Европарламента!

512

АНОНИМЕН

преди 14 години

Kакво обшо има племеника и КАКВО?АКО ИСКАШ ПОРОВИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО-ВАПРОСА Е ЧЕ ТЯ Е КОМПЕТНТНА(БОКОВА) ЗНАЕЩА И МОЖЕЩА,А НЕ ТАПА КАТО ЖЕЛЕВА!РАЗБРА ЛИ ГПУПАК-БОЙКО

fallback