Снимка: БГНЕС
fallback

През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция.

Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал. Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера, пише в. "Сега".

През 2008 г. властта се хвалеше с нечувано преизпълнение на приходите от данъци, дошло като следствие от въвеждането на плоския данък и други мерки.

Оказва се обаче, че са събрани с 4% под планираното. Събраният ДДС например е със 705 млн. лв. по-малко, данъкът върху личните доходи - със 199 млн. лв. по-малко и т. н.

Неизпълнението на данъците през все още силната за българската икономика 2008 г. е сигурен знак, че световната криза се е отразила чувствително дори на бюджет 2008 г.

Това се е знаело от тогавашните управляващи, но въпреки това в края на годината те решиха да раздадат 1.5 млрд. лв.

Тъй като излишък на практика не е имало, Министерството на финансите просто е прехвърляло пари от бюджетите на едни ведомства и общини към други.

Така гласуваният със закон от депутатите бюджет за 2008 г. и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв., става ясно от одита.

В него обаче не се коментира доколко законни са тези действия. Основната забележка на Сметната палата е именно по промените в бюджета.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски е бил всички рекорди през 2008 г., като е коригирал бюджета със свои заповеди около 700 пъти.

"Наблюдава се промяна в структурата на всички разходи спрямо приетите със закона с изключение на разходите за стипендии, за членски внос в нетърговски организации и за държавния резерв", пишат хората от ведомството на Валери Димитров.

Само две министерства са загубили от раздаването на пари през 2008 г. - социалното и външното, които са получили под определените им по закон пари.

Прави впечатление, че ведомствата са дали с 1.3 млрд. лв. повече от гласуваното първоначално за ремонти, строителство и други капиталови разходи. По бюджетите на общините са направени корекции чрез 187 заповеди на министъра на финансите, с които парите им са увеличени с 639 млн. лв.

35 общини са получили средства в размер на над 150% от одобрените за тях пари със закона. Пет общини, които одиторите не посочват поименно, са получили над 200% от първоначалния си бюджет.

Седем общини обаче са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи, например строителство, ремонти и др. Това са Банско, Приморско, Бобов дол, Пловдив, Силистра, Смолян и София.

Сметната палата е проверила и как върви програмното бюджетиране у нас и се е убедила, че то съществува само на хартия.

Иначе нямаше да е възможно по 1/4 от програмите да са направени разходи, които изобщо не са били предвидени, по 4 програми изхарчените пари да са над 5 пъти повече от утвърдените, а по други 6 програми - над 10 пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

217

Данчо

преди 14 години

От статията е ясно!Пари,нема!Действайте!Взети са от когото трябва,като за последно.Идват други.Така,тук само секонстатира.Кервана си лае,кучетата си влачат,народа си зяпа.Нищо няма да се промени без ЕКСПРОПИАЦИЯ,купона продължава,драги ми наивници!Прилага се световен опит!

216

интересно

преди 14 години

Страхотен финансов министър беше Орешарски и на фона на това недоразумение симеон дянков ВСЕ ОЩЕ Е. Добро правителство беше и правителството на Станишев. Дай боже и това правителството да поне толкова добро. Така както вървят нещата засега само на бога може да се надявам. И стига са ревали, че парите били опукани, защото всички министерства си раздадоха предпразнично парични възнаграждения, или както му викат 13-14-заплата. Писна ми вече от тяхното плюене, да се вземат в ръце и да се докажат, че са по-добри, но засега НЕ СА, затова допряха и до осигуровките ми (вече върху 420лв), до възрастта за пенсиониране.Интересно защо след изказването на Орешарски

215

Спиридон

преди 14 години

Къде тогава са осъдените? Кой е в затвора? Докога ще ги галят с перце! Вземете, че ги разстреляйте, мама им ***, маса народ опъва каиша да храни тази *** шайка негодници, стотици пенсионери и затворници!

fallback