Над 3500 подписа за свикването на извънреден конгрес на ВМРО, който да свали Крисимир Каракачанов от поста на председател на партията, са събрани от Националния щаб на войводите.

Недоволството идва от 200 структури на партията, които напуснаха със скандал конгреса на ВМРО през октомври и не признават неговите решения.

“Причините за искането за свикване на нов конгрес са манипулациите по време на последния, както и отказът на Красимир Каракачанов да поеме политическата отговорност за провала на ВМРО на изборите за европарламент и народни представители”, обяви бившият депутат от 40-ото народно събрание Борис Ячев.

Според устава на партията извънреден конгрес може да бъде свикан по искане на една трета от редовите членове на партията, които наброяват 6000 души.

До този момент са събрани подписите на 3500 души, които ще бъдат внесени в Националния изпълнителен комитет и ако той откаже да вземе решение за свикване на нов конгрес, въпросът ще бъде отнесен в съда.

Един от лидерите на войводите в Пловдив – Петко Атанасов, изрази мнение, че ръководството на партията и в частност Красимир Каракачанов носят вина за “безпринципните коалиции на изминалите избори, които рушат граденото с години”.

Още по темата

“Ние не можем да останем безучастни, когато определени играчи използват името на ВМРО на политическата сцена, а после просто го захвърлят”, допълни още Атанасов, визирайки последните коалиции на партията с “Лидер” и РЗС.

Според представителите на Националния щаб има поне четирима-петима души, които могат да оглавят войводите.

“ВМРО никога не е била лидерска партия, макар че в последните години имаше опит да се наложи обратното мнение”, обясни в заключение Петко Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase