Снимка: Булфото
fallback

Страните от ЕС са затворили близо 50 сайта за мелодии и изображения за дисплеи за мобилни телефони, които са обирали с измама деца и младежи, съобщи Европейската комисия.

Разследване, започнало през юни 2008 година, позволи да бъдат поставени под контрол 554 сайта в интернет, които
предлагат този тип продукти, и 301 бяха затворени временно заради некоректни практики: подвеждаща реклама, липса на информация за цените, трудно определяне кой е операторът.

Година по-късно "159 от тези сайта са внесли промени, а 54 остават затворени", отбелязва Европейската комисия.

Австрия е страната с най-лошо представяне по този показател в ЕС с 16 сайта, които продължават да бъдат в нарушение на разпоредбите при общо 21 затворени. Унгария (8 от 21), Испания (7 от 10) и Чехия (6 от 14) също трябва да действат активно.

Само в Италия властите са наложили глоби на обща стойност 2 милиона евро на 9 компании: Телеком Италия (Telecom Italia), Водафон (Vodafone), Уинд (Wind), Дада (Dada), Зед (Zed), Ейч3Джи (H3G), Зенг (Zeng), Фокс мобайл (Fox Mobile) и Туто гратис (Tutto gratis).

"Разследването е пряк отговор на стотиците жалби, подадени от родители в редица европейски страни", подчерта еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева, цитирана от Франс прес.

Пазарът за мелодии за мобилни телефони се оценява на 691 милиона евро през 2007 година, уточнява Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 14 години

"Разследването е пряк отговор на стотиците жалби, подадени от родители в редица европейски страни" еми стотици *** германчета примерно

17

Анонимен

преди 14 години

Който разбира си тегли мелодията от сайта чрез доунлод клиент и после с кабел или блутут си я прехвърля в телефона.Трябва да си много *** да им пратиш на тия измамници и обирджии ограбващ смс за 2 лева и нещо.Направо са за разстрел тия ***.

16

Той е!

преди 14 години

До СтаматНали точно това ти казват - че не са безплатни!И менторят по някакъв начин!Щото,ако се замислиш,можеш съвсем безплатно да си качиш песен откъдето и да е,всички телефони вече имат мп3!Кви ще да са тези балъци,дето още ще им се връзват на тези?

fallback