Снимка: БГНЕС

Томас Хамарберг, комисарят за човешките права на Съвета на Европа, препоръча на България да води "обновен, системен диалог" с представителите на турското и македонското малцинство в страната.

По време на тридневното си посещение в България Хамарберг се е срещнал с министри от новото правителство, депутати, религиозни лидери и голям брой представители на гражданското общество, съобщиха от офиса на комисаря.

По неофициална информация на Dnes.bg Хамарберг е имал среща в София и с представители на ОМО "Илинден" - Пирин.

Системен диалог с представителите на турското и македонското малцинство на базата на стандардите на Съвета на Европа за човешки права може да реши всички висящи въпроси, препоръчва комисарят.

Останалите препоръки: равни възможности за ромската общност; противодействие срещу речта на омразата (Хамарберг е бил информиран за случаи на тормоз срещу помашки лидери и учители, "очевидно на базата на необосновани подозрения за ислямски фундаментализъм"); продължаване на положителните мерки, предприети от властите, за спазване правата на децата в социалните домове;

Dnes.bg припомня, че през септември стотина членове на нерегистрираната партия на македонците в България ОМО "Илинден" - Пирин протестираха пред Европейския парламент и Съвета на Европа в Страсбург.

Помощ на протестиращите представители на нерегистрираната партия оказаха евродепутати от Европейския свободен алианс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase