Али Юзеиров. Снимка: БГНЕС
fallback

26.09.2009. На тази дата беше учредена политическата партия Мюсюлмандемократичен съюз. Този ден ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. На 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни.

Това са думи на Юзеир Юзеиров, публикувани в сайта на "Българския червен полумесец" – предишната организация на братята от Славяново, която предизвика скандал преди три месеца.

Али Юзеиров, лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз, потвърди в интервю за Dnes.bg, че брат му е автор на "пролетното“ виртуално послание.

Мобилният телефон на Юзеир Юзеиров обаче е изключен. Затова потърсих за разговор Али като възможно най-компетентния тълкувател на "пролетните метафори":

- Какво символизираше паметникът в Славяново?

- Ние през цялото време повтаряхме, че никога не сме акцентирали, че този паметник е на незнайния турски войн, но никой явно не поиска да ни чуе. Този паметник беше за всички загинали за тези земи. Било то мюсюлмани, било то християни. Без да се разделят. За всички, които не са почетени по някакъв начин.

- В сайта на Българския червен полумесец брат ви Юзеир пише: Този ден (26.09.2009) ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. Какво е станало преди 130 години, г-н Юзеиров, защо е започнала толкова дълга зима?

- Не знам, питайте него, аз не мога да гадая какво е имал предвид. Преди 130 години нито съм бил жив, нито пък знам как са живели.

- ...на 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Да използваме метафората на вашия брат все пак – как си представяте пролетта, която предстои?

- Ами в буквалния смисъл, когато видим първия щъркел, се радваме, че пролетта идва.

- После Юзеир пише: Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни. Къде са силните птици, г-н Юзеиров?

- Нямам идея, питайте го него.

Лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз заяви още, че подписите за регистрацията на партията "са събрани вече над 80%“:

- И знаете ли кое е най-хубавото? Хората правят подписки и просто ни докарват декларациите. Ние не ходим почти никъде. Хората се обединяват в определено населено място, подписват 50 декларации или 70, и ни ги доставят.

- А къде извън Славяново разчитате на подкрепа?

- Ние неслучайно заявихме, че няма да направим регионална партия. И затова при 2800 гласа спряхме да записваме в района имена и подписи. И затова казахме, че другите ще ги направим от цялата страна.

- Откъде?

- От Гоцеделчевско, Мадан, Рудозем, отвсякъде. Да не говоря за Разград, Силистра и т.н.

- А поддръжници в София имате ли? Ще правите ли свой партиен клуб в столицата?

- Най-вероятно, като внесем документите, след като излезе решението, ще поискаме да ни се даде някакъв офис в София. Или ще си наемем. Ние ще си решим вече.

- Но имате ли достатъчно симпатизанти в столицата?

- Дори и да нямаме... всичко започва от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

272

sun

преди 14 години

Прав е човека щом има християн демократична партия ,що да няма мюслюман демократична?? Нали всеки е равен в тази държава?? или само на приказки ..?*

271

Kartalov

преди 14 години

Do ? ov:Ti li po dobre poznava6 i dvete obsanovki?Tova okolo men ili okolo teb e?-Parno-pak 6te nosi6 ot 12 kladentsi mentsi!Minavate na Evro-o6te po-golyam...(pitay gartsite)Tok-spryaha vi Kozluduy!Koy napravi tova-'ortatsite'ES.Ela mini vedna6 Kap.Andreevo o6te tam 6te razbere6 mnogo ne6a!

270

Шоп

преди 14 години

Защото всичко започва в София................Някога по турско един мой предшественик шоп убил турчин. Съдията в конака го попитал: - Защо уби човека? , а шопът казал: -Не съм убил човек, тоя беше турчин !................. Та на темата : да заповядат!

fallback