Снимка: Булфото

 

Мобилните групи на ГКППКулата ще бъдат удвоени, за да работят денонощно и да следят за нелегитимния внос на плодове и зеленчуци от Гърция в България.

Това заяви след среща със земеделски производители от Петричкия край вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Той начерта и още мерки за подпомагане на местните земеделци.

Данъчните ще извършват проверка на вносителите на стоката, за да проверят дали фирмата е изрядна, дали е фантом, дали си плаща данъците и дали е легитимна.

Към мобилните групи ще има и представител на земеделското министерство от отдел "Надзор на пазарния контрол".

Той пък ще проверява стоките, най-вече от Гърция, а също и на тези от Македония, дали отговарят на всички качествени показатели на българския пазар.

"Тези мобилни групи трябва да се засилят и да спираме всеки камион, за който се съмняваме, че или стоката е нелегитимна, или не се плаща ДДС, или не е качествена“, каза Дянков.

До края на седмицата в най-голямата зеленчукова борса в България – "Слатина",  също ще влязат мобилни групи от служители на НАП.

Пред вицепремиера земеделците от Петрич се оплакаха от нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци от Гърция, както и от занижените цени на стоките, които влизат от Македония.

Те увериха Дянков, че е крайно време да се сложи край на сивия сектор в областта на земеделието – да се издават фактури, за да се плаща ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase