Десислава Танева. Снимка: БГНЕС
fallback

 

Няколко часа преди церемонията по връчването на отговор на проучвателния мандат за съставяне на правителство, даден от президента Първанов на Бойко Борисов, един от фаворитите за министър отказа на бъдещия премиер.

В понеделник на среща със земеделски производители и животновъди Борисов обяви, че земеделски министър в неговия кабинет ще бъде Десислава Танева.

В сряда привечер Танева отказа предложението на Борисов.

Тя е изпратила писмо до лидера на ГЕРБ, с което оттегля номинацията си за министерско кресло.

Dnes.bg публикува пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н Борисов,

С настоящето изявление Ви изказвам моята благодарност за доверието, което ми гласувахте, номинирайки ме за Министър на земеделието и храните.

От обявяването на номинацията ми за Министър започнаха спекулации относно досегашната ми работа и кариера като изпълнителен директор на акционерно дружество и потенциален конфликт на интереси в тази връзка.

Аз Ви гарантирам, че такъв конфликт на интереси няма и не може да има, подала съм си молба за освобождаване от управителните органи на всички търговски дружества. Въпреки това съм наясно, че атаките срещу ПП ГЕРБ и Министерството сигурно биха продължили по този въпрос.

Изхождайки от виждането ми, че най-важно е общественото доверие, с което едно ново правителство ще стартира работа, не биха искала по никакъв начин да се поставя под съмнение държавническия интерес на всички членове на новия кабинет.

Oще по темата

Аз съм се включила в политическия живот на страната ни за първи път с ПП ГЕРБ, защото съм видяла у Вас Държавническо мислене и шанс България да бъде управлявана в полза на обществото.

Затова желанието ми е да бъде оттеглена номинацията ми за Министър на земеделието и храните, и да продължа работата като народен представител в 41-то Народно събрание, вземайки активно участие в законодателния процес, и подпомагайки изпълнителната власт.

Пожелавам успех на новото правителство и успешна работа на 41-то Народно събрание.

Според източници на БНТ в ГЕРБ Мирослав Найденов (ръководител на експертната група по земеделие) ще бъде новият министър на земеделието. Найденов ще заеме поста на мястото на отказалата се Танева.

Александър Цветков, досегашният зам.-кмет на столицата, ще бъде министър на транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

ole

преди 15 години

Оле ти си супер смешен ,честно! Г-ца Танева е как да ви кажа меко казано корумпирана .... самият факт че е дясната ръка на г-н Вълев е как да кажа... лично аз се надявах да не е и за щастие не е министър защото тя щеше да следващия ГАГАУЗОВ .. :)

99

lud

преди 15 години

Танева ми беше надеждата в това правителство да влязат свестни хора, а сега какво вместо човек с опит в управлението в земеделието, директора на софийския кучкарник. Да ни е честито новото правителство. ( Гласувах за ГЕРБ....за последно)

98

анон

преди 15 години

Нещо ме озадачава, отказва се от министерския пост....а също така си е подала и "молба" (може би молбИ, би било по правилно?) за оставката от всичките търговски дружества....така има реален шанс да остане безработна (ако и бъде одобрена "молбата" разбира се ;) А що се отнася до потенциален конфликт на интереси...то такъв съществува и в някой от другите министерства (ако някой се съмнява в това да...нека малко се почете какво точно е "конфликт на интереси" и да приложи малко обективен разум :)

fallback