Снимка: БГНЕС
fallback

 

РЗС ще настоява за касиране на вота за Народно събрание в 123-те секции в Турция, обяви лидерът на партията Яне Янев.

До края на деня хората на Янев ще внесат чрез главния прокурор искане до Конституционния съд за тълкувателно решение за съществени нарушения.

По думите на лидера на РЗС изборите в южната ни съседка са тотално опорочени, след като много хора изобщо не са гласували, а са вписани в изборните протоколи.

Oще по темата
Според Янев членовете и председателите в повечето от 123-те секционни избирателни комисии в Турция са подали протоколи с невярно съдържание и по този начин са подвели ЦИК.

“Практически не е възможно в тези секции да гласуват по 1500-1600 човека. Дори да им дадем по минута за гласуване – сами сметнете колко човека трябва да са гласували за минута”, допълни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

“Освен това процедурата там е още по-сложна – имената и ЕГН-тата се записват на ръка и това допълнително усложнавя процеса”, добави той.

В изборния ден са постъпили и множество сигнали от членове на секционни избирателни комисии, че до гласуване са допускани и избиратели, които не притежават валидни документи за самоличност, съобщи още Янев.

Поради тази причина от РЗС настояват да се обяви за незаконосъобразен изборът на следните народни представители от ДПС:

от 4-ти МИР Велико Търново – Хасан Хаджихасан

от 13-и МИР Пазарджик – Искра Михайлова-Копарова

от 17-и МИР Пловдив окръг – Тунджай Наимов

от 19-и МИР Русе – Бюрхан Абазов

от 22-ри МИР Смолян – Елин Андреев

от 26-и МИР София област – Емил Иванов

от 27-и МИР Стара Загора – Лютви Местан

Според представители на РЗС тези депутати са влезли в парламента чрез добавяне на гласовете от Турция, а самото гласуване там е било "опорочено тотално".

“На тяхно място след  преразпределение трябва да влязат депутати от всички останали парламентарно представени партии”, обяви Яне Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

139

Анонимен

преди 14 години

Ако знаеше, че ще има такива последици, Яне никога нямаше да поиска касиране на изборите в Турция...

138

erdinc65

преди 14 години

DPS v Turtsiya preregistrirva vsi4ki izselnitsi v nova partiya DPS-GERB i sled 2 godini na predsro4nite izbori pak 6te sa na vlast

137

erdinc65

преди 14 години

To ve4e Turtsiya ne napira da vliza v Evropa,tya se obrq6ta kqm petrola v Azerbeydjan ,Kazahstan i İran.Turtsiya se nujdae ot pazari a v BG srinahte ikonomikata a proizvodstvo vqob6te nyama zatova se pazaruva v Odrin.

fallback