Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Иван Костов и Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС
fallback

 

Синята коалиция няма да има министър в кабинета на ГЕРБ.

Това бе обявено от председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след края на разговорите между двете сили.

„Ние сме поели подкрепата на над 1 млн. и 600 000 българи, за да носим цялата отговорност пред обществото.

Запазваме си правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандума“, каза той.

От ГЕРБ са представили проект за меморандум, а в петък от коалицията ще дадат своите предложения.

Oще по темата

Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

Говорим за самостоятелен кабинет със сериозна парламентарна подкрепа, каза още Цветанов.  

Цветанов поясни, че меморандумът е само основата, върху която ще бъдат подписани други документи за договорености в конкретни области и касаещи конкретни министерства. 

По думите му, те имали общи идеи със Синята коалиция и няма да има проблеми за бъдещото управление на страната, защото се съобразяват изцяло с волята на българския избирател. 

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов изрази обаче известно съмнение към избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез така наречения меморандум. 

"Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики, за които сме се съгласили, че са важни. 

Но той не предполага ангажименти, както при споразумението", заяви Костов. 

По думите му, механизмът е труден и предстои да се види как ще сработи.

Меморандумът, предложен от ГЕРБ, не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, коментира и Мартин Димитров. 

Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи, е актуализация на бюджета. 

Малко по-късно Атака също обяви, че ще подкрепи самостоятелно правителство на ГЕРБ.

“Атака е дала съгласието си на парламентарно ниво, убедено и категорично в подкрепа на правителство изцяло формирано от политическа партия ГЕРБ”, обяви Волен Сидеров.

Той добави още, че партията му подкрепя и идеите и принципите заложени в Меморандума, който съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените.

Сидеров призна, че не е ставало дума за участие на експерти на Атака в бъдещото правителство.

РЗС категорично и безусловно ще подкрепи правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, заяви Яне Янев след срещата между двете парламентарни групи.

Депутатите са обсъдили меморандума, предложен от ГЕРБ. До  петък РЗС ще даде предложения за промени в текста.

*Актуализирано към 16 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

229

до кибер-мен

преди 15 години

Да видим дали Б.Борисов ще въздаде справедливото наказание на БКП/БСП и протежетата без да прави компромиси. Трудно, но изпълнимо. Или пак ще се завърти старата въртележка!!!

228

до кибер-мен

преди 15 години

Да, така е АЛЪЧНОСТ=EL DORADO.

227

Шалтера, шалтера

преди 15 години

1 600 000 човека искат пълна промяна на ситуацията в България.Да видим как Генераторните оператори ще се спрат сами с си с просто натискане на един шалтер. Просто и лесно. Без всичките им мрежи от лъжи. Спри шалтера, Великий!Хората не те искат в главите си. Не ви искат.Искат ви само алъчните, мързеливите и генетично el dorado. На тях си им нужен.Спри шалтера, Великий!

fallback