Яне Янев. Снимка: БГНЕС

 

„Време е за държавност. На тези избори се случи нещо, в което бяхме престанали да вярваме. Българите си поискаха държавата обратно.

Те показаха, че виждат ГЕРБ като израз на промяна.

От сърце поздравявам Бойко Борисов и неговата партия за изключителния успех и вярваме, че ще защити кредита на доверие.

РЗС дава подкрепата си на правителство с премиер Бойко Борисов“, емоционално започна обръщението си към депутатите лидерът на РЗС Яне Янев.

Той уточни, че това се прави с една-единствена надежда – промяната да е радикална и генерална.

„Надяваме се да не се допусне да се възпроизвеждат уродливи форми на корупция. Дано обръчите на коалицията не бъдат заменени с друг вид обръчи“, пожела си той.

По думите му изборът на върховния суверен – народът, на 5 юли е дал исторически шанс за обединение, на антикорупционна основа, на различни по произход и идеология политически сили за създаване на общо мнозинство.

Още по темата
14 юли 2009 10:42
Янев заяви, че общата воля на четирите партии е да промени държавното устройство чрез промяна в конституцията и рестарт на посткомунистическата реалност.

„Съдебната система не функционира, държавната администрация работи предимно за партийните бизнес групировки, а демокрацията е фасадна. България не може да бъде евространа с такава конституция, чийто дух е прокомунистически“, започна с критиките Янев.

По думите му има нужда от Велико народно събрание за приемане на нова конституция.

Такова решение щяло да бъде акт на политическа зрялост, на най-висока отговорност пред държавата и нацията, и знак, че поставяме бъдещето на България над личните интереси.

РЗС предлага в 41-вото народно събрание да бъде създадена конституционна комисия за изработване на нов основен закон.

„В новата конституция българите очакват нова съдебна система, най-много 120 депутати, премахване на имунитета на депутатите, както и възможност да се гласува доверие на отделни министри.

Правителството да се избира не само като структура, а с конкретна програма и при неизпълнение то да пада от власт. Българските граждани дадоха мандат за съставяне на мнозинство за най-неотложните промени“, заяви още той.

Да се сформира незабавно анкетна комисия за проверка на извършените от коалицията злоупотреби и нарушения, както и създадените олигарси, поиска още Янев.

РЗС остава на позицията си, че мандатите на висши държавни чиновници, избрани в 12 без 5 от тройната коалиция, веднага трябва да бъдат върнати.

„Безкомпромисно ще следваме политиката за изкореняване на корупцията и създаване на нова конституция като фундамент на нова България“, обеща още лидерът на РЗС.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase