Общ преглед

 

"До 14 юли съставът на новия кабинет ще е ясен", зарече се преди дни бъдещият премиер на страната Бойко Борисов.

Още нощта на 5 юли не бе отминала и се започнаха совалките и преговорите – кой с кого и на каква цена ще влезе в бъдещото управление.

116-те депутати на ГЕРБ не им осигуряват мнозинство в НС, но пък са достатъчна преднина пред останалите дясноцентристки формации, за да е сигурно, че ключовите позиции са запазени за близкото обкръжение на Борисов.

И правителство на малцинството е възможен вариант, още повече че Сините, РЗС и "Атака" потвърдиха, че са готови и на такъв вариант.

Но пазарлъците продължават, а и до идния вторник остават 5 дни, в които десетки имена ще се спрягат за министерски постове.

Засега гарантираните са три.

Бойко Борисов – премиер, Цветан Цветанов – министър на вътрешните работи и Симеон Дянков – финансов министър.

Остават обаче ключови ведомства, за които битката ще е ожесточена.

Бисер Боев – член на експертната комисия по икономика и финанси на ПП ГЕРБ.

Считан е за бъдещ министър на икономиката заради опита и познанията, които притежава.

Боев е завършил Международни отношения в УНСС. Той е един от основателите на групата Икономедиа, която е издател на вестниците "Дневник" и "Капитал". От 2006 година Бисер Боев е изпълнителен директор на Икономедиа.

Работил е като репортер и редактор в "Капитал", "Пари", "Банкер" както и в Ройтерс – България.

Като част от икономическия екип на ГЕРБ бе представен в средата на юни, едва няколко дни след като стана ясно, че напуска поста си в Икономедиа.

Боев е близък до създателя на Икономедиа Иво Прокопиев, който е сред най-големите бизнесмени у нас. Прокопиев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според БУЛСТАТ регистъра на АПИС Боев е собственик на строителната компания Шопова Стройарх ЕООД, притежава дял и в Гурме ООД.

-----

Миролюб Столарски е специалистът, спряган за транспортен министър.

Той е председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и председател на съвета на директорите на "Карат-С" АД, както и управител на "Евролайнс" ЕООД.

Счита се, че Столарски е близък до председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Името му беше забъркано в скандалите около отстраняването на бившия зам.-кмет по транспорта в София Велизар Стоилов, когато стана ясно, че транспортните линии в София се разпределят под масата.

Столарски е собственик на хотел "Двореца" във Велинград.

Още по темата

-----

Генерал Аню Ангелов
– бивш зам.-началник на Генералния щаб, аташе по отбраната на България във Великобритания и началник на ВА "Г. С. Раковски" е човекът, написал секторната концепция на ГЕРБ в областта на отбраната.

В нея пише, че отбранителната политика на ГЕРБ се гради на четири основни стълба:

– членството на България в НАТО;

– активното участие в общата европейска политика за сигурност и отбрана на ЕС;

– принцип на приемственост;

– изготвянето и приемането на единна стратегия за национална сигурност.

По всяка вероятност Аню Ангелов ще е и новият министър на отбраната.

-----

Йорданка Фандъкова – жената, която остави над 8000 деца на улицата, след като не успя да им намери място в детските градини на София, може би ще е новият министър на образованието.

Тя е настоящ зам.-кмет в общината и е лявата ръка на Борисов.
Бившата директорка на 73. СОУ "Владислав Граматик" с преподаване на чужди езици в столицата неведнъж е казвала, че е нагърбена от ГЕРБ да пише образователната програма на партията.

Вече написана, тя предвижда:

– преразглеждане на учебните програми и на учебния план;

– увеличаване на броя на възпитателите и на педагогическите съветници;

– въвеждане на програми за гражданско, екологично и здравно образование.

-----

Външното министерство май най приляга на Николай Младенов.

Роден е 5 май 1972 г. в София – син и внук на активни борци против фашизма и капитализма; влезе в парламента като седесар, после стана евродепутат от ГЕРБ.

Завършил е "Международни отношения" в УНСС-София и Кралския колеж в Лондон. Работил е като координатор, а после и като програмен директор в "Отворено общество".

Един от създателите на Европейския институт, чийто директор е до 2001 г.

Във външната политика ГЕРБ е за присъствието на България в центъра на европейската политика.

ГЕРБ иска също така да превърне България във фактор за демократичната стабилност и развитието на Балканите и Черноморския регион.

-----

Вежди Рашидов и Божидар Димитров са двете спрягани имена за бъдещ министър на културата, които да заменят напускащия поста актьор Стефан Данаилов.

Битката ще е люта, но предизвестена.

Неведнъж Димитров е подчертавал, че не е член на ГЕРБ, въпреки че спечели мажоритарните избори в Бургас. Доскорошният член на БСП едва ли е най-удачната фигура за поста.

За сметка на това пък Вежди Рашидов е удар в десетката срещу ДПС.

Скулпторът бе единственият човек, който на изборите успя да разбие хегемонията на Сокола в Кърджали и да влезе като депутат от областта.

А и винаги е добре в едно правителство да има министри от различни етноси.

-----

Още по темата
Единственият доскорошен човек на ГЕРБ в парламента – Лъчезар Иванов, е човекът, разработил здравната програма на ГЕРБ. Много вероятно изглежда той да е бъдещият здравен министър.

Роден е на 13 август 1962 г. в София и е завършил Медицинската академия в София, специалност вътрешни болести.

Има второ висше в МА, специалност медицински мениджмънт.

Системата е недофинансирана, в нея няма прозрачност, няма контрол, повтарял е нееднократно Лъчезар Иванов.

В Здравната програма на ГЕРБ пише:

– увеличаване на процента от БВП за здравеопазване;

– оптимизация на здравната система;

– задължителна акредитация на лечебните заведения;

– публични информационни системи.

-----

Правосъдното министерство е възможността на Синята коалиция да се включи в управлението на страната за следващите 4 години.

Дясната ръка на Командира – Екатерина Михайлова, е юристът, който по всяка вероятност ще бори Брюксел, за да пишат оттам по-добри оценки на България в докладите за съдебната ни система.

Родена е на 24 октомври 1956 г. в Пазарджик в семейството на лекар и преподавателка.

Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи като адвокат от 1980 г. Неизменен депутат от 36-ото народно събрание до днес.

Многократно Михайлова пледира за:

– избор и освобождаване на главния прокурор от Народното събрание;

– намаляване на мандатите на тримата най-висши магистрати;

– избор с квалифицирано мнозинство от Народното събрание на Висшия съдебен съвет.

-----

Министър на енергетиката може пък да е Бойко Димитрачков (председател на Управителния съвет на Е.ОН България, бивш шеф на БТК).

Роден е на 11 април в София, България.

Образование: Английска езикова гимназия, София. Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Харвардския университет.

Енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и атомна енергетика са сред приоритетите на ГЕРБ в областта на енергетиката.

-----

Росен Плевнелиев
– инженер, гласен за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Плевнелиев е завършил Техническия университет в София през 1989 година.

Той е основател и управител на компаниите от групата Lindner в България, които са сред водещите участници на строителния пазар.

Преди да оглави представителството на компанията у нас, той е работил 8 години за базираната в Германия централа на компанията. Под негово ръководство е изграден един от емблематичните бизнес паркове – този в столичния квартал Младост 4.

Към момента Росен Плевнелиев е главен директор на Residential Park Sofia ООД и на Lindner Immobilien Management EOOД. Член на Борда на директорите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), с която ГЕРБ подписа предизборно споразумение, и управител на Бизнес парк София.

Росен Плевнелиев попадна в центъра на вниманието като част от икономическия екип на ГЕРБ преди няколко седмици. В своите публични изяви от тогава до сега бизнесменът е категоричен, че ГЕРБ може да се справи със строителството на магистрали. Сред най-адекватните антикризисни мерки според него е преодоляването на проблемите с еврофондовете.

-----

Ветеринарят Мирослав Найденов се спряга за бъдещ министър на земеделието.

40-годишният мъж е ръководител на експертната група по земеделие в ГЕРБ.

Завършил е ветеринарния техникум в Ловеч и института по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Специализирал е ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора и в Берн, Швейцария.

През периода 2002–2004 г. е бил директор на Районната ветеринарномедицинска служба във Враца, а след това – главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба. Към момента е директор на ОП Екоравновесие в София.

Мнението на Найденов е, че новото правителство незабавно трябва да наложи мораториум върху заменките.

Сред първите му действия като евентуален министър е и решаването на проблема с липсата на финансиране на сектора в условия на тежка финансова обстановка и изключително рестрикции от страна на банките, които не предлагат кредитни линии, особено на фона на спрените пари по САПАРД,  и решаването на проблемите по Програмата за развитие на селските райони и санкциите, които Европейската комисия ще наложи на България заради злоупотребите с преките плащания на площ.

В тази насока ГЕРБ предлага да бъде създаден гаранционен фонд с миноритарно участие на световна банкова институция, който да гарантира кредитни нисколихвени линии за земеделските производители.

Друга мярка е незабавното активиране на идентификационната система за плащане на субсидии на глава животно.

------

Йордан Лечков е част от Златното поколение на българския футбол, носител на бронзов медал от световното първенство в САЩ през 1994 година и много вероятно – бъдещ спортен министър.

В момента Лечков е кмет на Сливен и близък приятел на Бойко Борисов, макар да бе избран за кмет като независим кандидат.

Златното кубе на българския футбол заемаше ръководни позиции в БФС, а в последно време е шеф на футболен клуб Сливен.

------

Бойко Борисов вече обяви, че закрива Министерството на извънредните ситуации на Емел Етем, Министерството на държавната администрация, оглавявано от Николай Василев.

Отказва се от министър по европейските въпроси, както и от вицепремиер, отговарящ за еврофондовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар