Снимка: Булфото

"За първи път в нашата политическа история след Освобождението можем ще бъдем свидетели на един много интересен феномен – правителство на малцинството. 

Доколкото разбирам от представителите на ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и РЗС, изглежда не става дума за формиране на следизборна коалиция", коментира проф. Михаил Константинов пред "Фокус".

"Става въпрос за осигуряване на парламентарно мнозинство. На този етап от това, което съм чул, трябва правителството да си е на ГЕРБ", обяснява математикът и член на ЦИК.

"Правителство на малцинството е често използван инструмент в много европейски държави. Кабинетът изпълнява одобрена програма от парламентарното мнозинство с конкретни задачи и срокове.

Това е много ефективна форма на управление, защото правителството не може да мърда. В момента, в който то не си изпълнява задачите, за които има уговорка, то просто може да падне от власт", коментира професор Константинов.

"Не казвам, че това ще стане. Случаят не е такъв, но правителство на малцинството е нещо, което може да се използва, допълва професорът.

Аз предложих през 2005 година на БСП да направи правителство на малцинството, въпреки че имаха само 82 депутати. Но те решиха да вземат цялата власт и затънаха,  стигнаха до този разгром, който видяхме преди три дни", заявява още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase