Снимка: БГНЕС
fallback

 

Нов скандал с гласуването на изборите за Народно събрание извън границите на България е на път да разтърси ЦИК.

След извършена проверка е установено, че жители на Русе са “гласували” в Анкара, без дори да знаят за това, съобщиха от Районната прокуратура.

В прокуратурата са разcледвани пет случая, при които жители на града са попаднали в т. нар. забранителен списък за гласуване на 5 юли.

Когато се позаинтересували защо се получава така, станало ясно, че неустановено до момента лице е изготвило и подало от тяхно име и без тяхно знание заявление за гласуване в чужбина.

Още по-скандалното е, че документите са депозирани в посолството на България в Анкара, а от там е издадено удостоверение за гласуване в чужбина, което вероятно е получено от същото лице.

Заради подозренията за документно престъпление или за престъпление по служба, в което са участвали и чужди граждани,  преписката е изпратена в Софийската градска прокуратура.

Същевременно от РЗС се заканиха да внесат до главния прокурор сигнал за груби нарушения на изборното законодателство в Турция.

Според Яне Янев около 40% от гласоподавателите са вписани чрез закононарушение.

“Събират се документите за самоличност и се вписват без хората изобщо да са там”, обяви лидера на РЗС и допълни, че в някои секции в южната ни съседка само 15 минути след отварянето на секциите са гласували повече от 200 души, което е практически невъзможно.

Хората на Янев настояват да се проверяват списъците и да се направи графологична експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

bilgarin ot angliya

преди 14 години

Ey hora stiga ste se zayajdali i prehvirlyali topkata na edin drug vsichki sme vinovni za sitoaciyata v Bilgariya nyama turchin nyama Bilgarin i taka natatak horata tuk v Angliya sa po golyama mesheniya ot nasza tova ima samo Bilgariya za koyato tryabva da se borim zaedno

80

BULGARIAN PATRIOT

преди 14 години

HEY ATAKIST, vnimavay kakvo pi6e6.

79

Затвор за боклуците

преди 14 години

Тия от ЦИК трябва да се натикат в затвора !

fallback