Бойко Вълчев. Снимка: личен архив

Бойко Вълчев – преподавател по външна политика на България и Европейска интеграция в УНСС.

Втори в листата на "Зелените" в 23-ти МИР – София, и трети в листата им в София-област.

"Зелените" е партия, която за първи път участва в избори, на евровота партията събра 0,3 на сто от гласовете на избирателите.

Вие сте ново лице в политиката. Какво ви накара да се включите в политическия живот?

Какво ме накара – дъщеря ми, която е на пет месеца. Разбира се, още не може да говори, но ме накара да се замисля в какъв свят ще живее. От години споря със студентите си какво трябва да се промени в държавата ни, за да живеем по-добре. Сега осъзнах, че да съм страничен наблюдател, който преценява, оценява и се надсмива, е много лесна, но абсолютно безполезна позиция.

Смешно ми е, когато много хора ми казват „Браво, много хубави хора сте, ама не ходете в политиката, там не е за такива като вас”. Излиза, че политиката е запазена територия за хора със съмнителен морал, които знаят как да извличат лична изгода от нея, и обществото не одобрява други хора да попадат в политиката.

С такова нихилистично отношение към политиката няма как животът ни да се подобрява. Нали някой трябва да работи за тази промяна, човек, когото одобряваме и му имаме доверие. Затова влизането в политиката е и лично предизвикателство за мен – мога ли напук на нагласите да направя нещо позитивно.

Защо избрахте точно зелените? С какво те са по-различни от останалите?

Защото вярвам в каузата на зелените. От много години ходя по планините, водя групи от френски туристи и съм убеден, че човек се чувства добре, когато е в досег с чистата природа. Изпитвал съм срам пред поляни с нахвърляни найлонови пликчета и хартийки.

А естествено, че за детето си желая по-чист въздух в града, в който живея, повече паркове и по-малко презастроени площи. Това, което ме привлече при зелените, бяха и самите хора, учредили партията. Те вярват в това, за което се борят.

Готови са в името на природата да протестират по улиците, да преглъщат да бъдат бити от полицаи и дори арестувани, да отделят огромната част от свободното си време и средства за Зелената кауза.

Убеден съм, че това е единствената партия в България, която има кауза, по-важна от взимането на властта. Каузата да запазим природата на България за нашите деца. И в името на тази кауза сме готови да даваме, а не да вземаме.

Как зелените ще накарат хората да се интересуват от политика?

Не мисля, че това е най-важното. Иска ми се да заприличаме на тези западни държави, в които хората си гледат кариерата и семейството и живеят добре, въпреки че не знаят името на министър-председателя си. Ако всички се интересуваме от политика, то явно нещо куца в държавата ни и търсим причината.

За съжаление е точно така – управляващите често вземат непрозрачни решения, без да отчитат обществения интерес. В такива случаи е хубаво, че се интересуваме от политика.

Красноречив пример бе борбата ни всички ценни и защитени територии да влязат в "Натура 2000". Събра се голяма подписка сред обикновените хора в подкрепа на нашата инициатива. Становището на Министерството на околната среда и водите обаче беше, че прекалено много територии ще бъдат защитени и България ще бъде на първо място в ЕС по процент на защитените територии. Какъв срам!

Само натискът на европейските зелени и Европейската комисия позволи да постигнем частичен успех. Явно представителната демокрация в България функционира зле; управляващите не се страхуват да пренебрегнат волята на избирателите си и само външният натиск води до резултати.

Какво искате да промените в политическия живот на България?

Най-важното е да се въведе форма на пряка демокрация. Искаме гражданите да имат възможност да отменят чрез референдуми действия на управляващите, които накърняват интересите им. Така ще се въведе контрол върху управляващите и те ще се съобразяват по-често с интересите на избирателите си.

Нарекохме тази кампания „Да върнем държавата на гражданите”. Може би с нея ще намалеят и случаите на купуване на гласове. „Купи изборите и след това четири години правиш каквото искаш” изглежда изгодна стратегия за един кмет например. Но ако същият кандидат-кмет купи изборите и после всеки път, когато действа в лична изгода, някой атакува действията му чрез референдум, сумата, която трябва да похарчи, става неприемливо висока.

Ако успеем да прокараме тази наша идея, то ще променим политическия живот в България из основи. За съжаление другите партии не са готови да прегърнат тази идея.

Кой ще е първият законопроект, който ще внесете парламента, ако бъдете избран за депутат?

Мисля, че ще е забрана за строителството в София върху зелените площи чрез промяна в Закона за устройство на територията. Там има оставени вратички, чрез които да се заобиколи мораториумът за строеж върху зелени площи.

Вие сте преподавател в направление политически науки. Какво липсва на политическата система у нас?

Очевидно липсва контролен механизъм, чрез който да бъдат изхвърляни от политическата система неморалните и некадърни политици и да се дава път на кадърните и честни.

Затова политиците и партиите в България идват и си отиват, а доверието в системата остава срамно ниско. Като поглеждам към Витоша, и се сещам за още нещо, което страшно липсва на политическата система – силна партия, която да защитава природата и природосъобразния начин на живот.

Все пак Бог ни е дарил с прекрасна природа. С появата на зелените обаче се надявам тази липса да отпадне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase