Снимка: Булфото
fallback

Обмисля се да отпадне присъдата "доживотен затвор без право на замяна" в концепцията за новия Наказателен кодекс (НК), съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Предложението е дадено от експерти, изготвили концепцията за промени в НК.

Според някои от доводите тази присъда е житейски неоправдана и единствената й цел е генерална превенция на престъпленията, уточни Тачева.

Тя напомни, че за това наказание има мнения дори, че е по-тежко от смъртното.

Тачева посочи, че основната цел на наказателното право е да се насърчава положителна промяна в осъдения.

„Тази присъда обаче изключва презумпцията за подобна промяна. Това наказание се дава за същите престъпления, по които подсъдими се наказват с доживотен затвор”, каза още Тачева.

В новата концепция на НК се обмислят и други облекчения на наказанията.

Сред тях са увеличаване на прилагането на наказанието пробация, отпадане на наказанията "лишаване от звания, ордени и медали", и "обществено порицание". 

В концепцията е предвидено и да се разшири практиката на условно предсрочно освобождаване.

От прокуратурата пък предложиха и хора, срещу които се води досъдебно производство или разследване, да не могат да се кандидатират за народни представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

tosunbey

преди 14 години

a za6to ne premahnem vsi4ki prisudi??vseki da se opravya sam!!!i bez tova ako sam ne si svur6i6 rabotata,nyama na kogo drug da raz4ita6.

48

преди 14 години

Не съм съгласен с вашето мнениие.След като е осъден до живот той трябва там да остане до края на живота си.Едва ли този човек би се променил. Ще ви дам примери: Убиецът от Триъгълника -Павел Панчев който уби майка си и удуши двете си деца сам е звъннал на полицията за да каже какво е направил.След 5 години престой в затвора той сега счита ,че е невинен и ,че нищо не е направил.Тройния убиец от Горна Баня-Марин Стойчовски също счита ,че е невинен.Много от тях съжаляват не ,че са извършили деянието а , че са го направили така за да ги хванат.Убиеца на Карамански съжалява ,че не е имал повече патрони да застреля друугите в стаята за да няма свидетели.И вие искате такива хора да излезнат на свобода??????!!!!!

47

Наблюдател

преди 14 години

Нито един осъден "До живот" няма да бъде освободен след по-малко от 20 години, освен ако през това време не се окаже, че е невинен!Някой, извършил такова престъпление, след 20 год. вече е коренно различен човек. Администрацията на затвора познава въдворените, и няма въобще да предложи за освобождение някой, който няма да се справи с живота на свобода. Статистиката сочи, че по-малко от 1% от осъдените за убийство извършват ново престъпление.Представете си колко е страшно да си в затвора до края на живота си. Или да изкараш вътре 30 години! Вкарват те на 20, в разцвета на младостта ти, а излизаш на 50, с разклатено здраве.Всички са те забравили отдавна! По всяка вероятност и родителите ти са починали, няма къде да отидеш, не знаеш как да започнеш живота си, защото си се институционализирал, отдавна си забравил как да контактуваш с обикновени хора. Виждаш колко много се е променило всичко навън и разбираш, че животът ти е преминал. Връстниците ти вече разхождат внуци, а ти си сам. Опитваш се да си намериш работа, а парите, изкарани в затвора привършват.Преди, когато работех в СЦЗ -Софийски централен затвор, познавах няколко от моите подопечни, здрави и силни мъже, които при пиянска свада са ударили друг човек, който падайки, си е ударил лошо главата и вследствие на това е починал. Трябва да знаете, че не минаваше и ден, без да съжаляват горко за постъпката си, изживяваха случилото се отново и отново...

fallback