Снимка: БГНЕС
fallback

„Най-големият дефект на сегашната политическа ситуация е несигурността“, заяви социологът Боряна Димитрова пред Дарик радио.

"Точно поради тази несигурност на вероятните регистрирани партии и коалиции е много трудно да кажем кои са сигурни участници в изборите и кои са по-малко вероятните", допълни тя.

„При всички условности, за които говорим, ако съдим по настроенията и ако правилата не направят така, че да се трансформират настроенията, първа политическа сила ще бъде ГЕРБ“, заяви Димитрова.

Според нея около 8% е разликата между ГЕРБ и БСП и в зависимост от степента на участие, тя би могла да се промени – при повече избиратели да нарасне, а при по-ниска изборна активност – да намалее.

Според Боряна Димитрова има сближаване на резултатите на ДПС и "Атака", като ДПС води с малко.

Синята коалиция е следващата политическа сила, а НДСВ и РЗС също имат шанс да получат доверието на избирателите, като НДСВ стои по-силно в европейските избори, а "Ред, законност и справедливост" – в националните.

Според социолога Кольо Колев промяната на правилата за изборите в последния момент и сегашната ситуация с регистрацията на СДС предизвиква омерзение у избирателите.

Според него е грешка на управляващите, че търсят служебна победа, още повече, че е бил малко вероятен вариант ГЕРБ да управлява заедно със синята коалиция.

Социологът прогнозира паритет между ГЕРБ и БСП, като разликата би могла да бъде в едно място за изборите за европейски парламент, дори и в полза на БСП.

Според него евроизборите ще имат голямо значение за националните, защото победителят ще привлече още гласове.

По думите на Колев, НДСВ има шанс за евроизборите заради личностите в листата си, а ДПС гони по резултат големите.

Според него "Атака" има шанс за 2-3 депутати, докато РЗС няма да вкара депутат в ЕП.

"Правим прогнози над врящо гърне – и не знаем дали няма да гръмне", заяви Кольо Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

VENZI

преди 14 години

ZAGIVAME S GERB,POVE4ETO OT KANDIDATITE IM SA UTVARDENI KRADZI I MAFIOTI.GALKO SA BALGARIQ.SLED 4ETIRI GODINI 6TE BADEM EDNO BLATO.

64

Валентин

преди 14 години

Най-корумпирани,манипулатори и с най-грешни данни са от Алфа Рисърч. Госпожа Димитрова да го духа

63

Обективен

преди 14 години

Кольо Колев -- гъзолизеца -- да не дава мнениял

fallback