В понеделник Сергей Станишев имаше студен прием при руските лидери. От своя страна българският министър-председател  не демонстрира ясни надежди, че ще бъде постигнато газово споразумение с Москва по време на двудневната му официална визита.

Това съобщава агенция "Ройтерс" в кореспонденция от руската столица, която беше публикувана и на страниците на редица влиятелни световни медии – британския всекидневник „Гардиън“, списание „Форбс“, изданието „Москоу таймс“.

Агенцията отбелязва, че руският президент Дмитрий Медведев съвсем неочаквано е отложил срещата си със Станишев, без да бъде посочена официална причина, а премиерът Владимир Путин е отправил остри забележки към България по време на приветствената си реч.

Официалното посещение на българския премиер, което по предварителен план е съсредоточено върху българското участие в проекта за газопровод "Южен поток", вече беше помрачено от редица спорове, пише "Ройтерс".

БНТ съобщава, че заради неочакваната промяна в програмата си, вместо на среща с Медведев, Сергей Станишев отишъл в книжарница, където си купил атлас.

Премиерът обаче не е драматизирал ситуацията и с намерение за активизиране на българо-руското икономическо сътрудничество заeдно с руския си колега Владимир Путин по-късно открил българската национална изложба в Москва.

Владимир Путин пък закъснял с 20 минути за откриването на изложбата.

Но както се оказа - не заради графика си.

Според източници на БНТ от българската делегация той и Станишев са провели импровизирана среща на четири очи. И след нея българската позиция по готвеното споразумение за трасето на Южен поток през България е останала непроменена.

По-късно в понеделник БТА съобщи, че Станишев ще разговаря във вторник с руския премиер Владимир Путин, а след това и с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase