Парламентът повиши на осем процента прага за влизане в народното събрание за коалиции, независимо от колко партии се състоят.

Досега изборната бариера за партии и коалиции беше четири процента.

За повишаване на изборния праг гласуваха 135 депутати, 59 бяха против и двама се въздържаха.

Сред подкрепилите решението бяха "Атака" и "Ред, законност, справедливост".

На предстоящите избори за национален парламент ще бъдат избрани 31 мажоритарни депутати и 209 по пропорционалната система с кандидатски листи на партии и коалиции.

Въвеждането на мажоритарен избор на 31 депутати подкрепиха парламентарните групи на Коалиция за България, ДПС, "Ред, законност, справедливост" и осем независими депутати.

Всеки избирател ще има право на един глас за избор на мажоритарен кандидат в едномандатен избирателен район и един глас за избор с кандидатски листи на партии или коалиции в многомандатен избирателен район.

За избран ще се смята мажоритарният кандидат, получил най-много гласове.

Разпределението на мандатите по пропорционалната система ще се извършва по метода на Хеър-Ниймайер, който заменя досегашния метод Д`Ондт.

Неприемливо е изборното законодателство да се променя в последния момент, коментира пред Dnes.bg политологът Първан Симеонов.

Завишената бариера от 8% явно е замислена като пречка пред десните коалиции за предстоящите избори, заяви Симеонов.

Тази мажоритарна система противоречи на идеята за гласуване за личности, това е ново тържество на партийността. Същевременно опасна демагогия е и инерционното демонизиране на партиите като форма на политическо представителство, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase