Контролна зала в АЕЦ. Снимка: Булфото
fallback

„Европа е по-добре да позволи отваряне на два от затворените реактори на АЕЦ Козлодуй, отколкото да плаща огромни компенсации, за да ги държи затворени“, заяви Стрюан Стивънсън, депутат от ПГ на ЕНП в Брюксел, по време на днешното заседание на бюрото на групата в София.

Според него, ако България отвори два от реакторите, то за по-малко от година и половина ще донесат на страната доходи в размер на 500 млн. евро, колкото е и компенсацията, която ЕС ни изплаща заради затворените четири реактора.

Той допълни, че доскоро България е била главен доставчик на електричество за всички свои съседни държави, но спирането на 2 000 мегавата мощности в АЕЦ Козлодуй е свило значително износа на ел. eнергия.

"Не чакайте следващата газова криза, или световната рецесия. Отворете два от реакторите сега", призова Стрюан Стивънсън.

По думите му България е била принудена под огромен натиск да се съобрази с искането за затварянето на първите четири реактора в Козлодуй като условие за приемането й в Европейския съюз.

„Дори едно добро споразумение с десетгодишна давност да бъде ревизирано, приканвам българските власти да помислят за бъдещето на страната, посочи Стивънсън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

преди 15 години

5. - 19.03 14:58 -От: АнонименSamo Kostov moje da gi otvori !че нали той ги спря бе ***

21

Станислав Малчев

преди 15 години

Волен Сидеров това го повтаря вече 1000 пъти. Когато някой от ЕНП го каже тогава го правите голяма новина?Нито една статия нямате като хората за Волен Сидеров, нехранимайковци!Сега ми кажете: Това не е ли вид атакизация?!

20

Гаврил Хлътев

преди 15 години

Тоя е АТАКИСТ бе,не му се връзвайте....Плащайте скъп ток,и благодарете на драгалевския *** за бедния си живот....

fallback