Снимка: БГНЕС
fallback

МВР ще бъде силно затруднено да разкрива престъпления по горещи следи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

С приетите днес промени в Закона за електронните съобщения намалява значително способността на правоохранителните органи да използват данни, събрани от операторите, за разкриване и предотвратяване на престъпления.

С измененията на чл. 251 от Закона за електронните съобщения, приети днес от Народното събрание, данните, събирани от операторите и интернет доставчиците, ще могат да се използват само за разкриване на тежки престъпления и престъпления по интернет.

Това означава, че извън кръга на престъпленията, за които тези данни могат да се използват, остават модерните напоследък телефонни измами, издирването на избягали затворници, склоняване към проституция, разпространяването на порнографски материали, в това число и по интернет и други.

Тотално намалява способността на МВР и Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) да работят по “горещи следи” за разкриване на престъпления като отвличания, убийства, бомбен тероризъм, тежки грабежи, наркотрафик и наркоразпространение.

Едно такова решение влиза в противоречие с многократно декларираната воля на законодателя за ефективно противодействие на престъпността и нанася тежък удар върху способността на правоохранителните органи за резултатни действия по разкриване на престъпления и издирване на извършителите им, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Станислав Малчев

преди 15 години

А докато го имаше този закон бяха много ефективни? Направо ще се самообеся и ще изчезна безкрайно!В Добрич най главния доставчик на наркотици е един *** "Сополанкото" всички го знаят, куките го знаят, плаща им и никой не го закача за ниииииииииищо, що така бе г-н Миков? Що има 20 българина и 5 *** които бачкат за ***, първите които ще вкарате ще са българите, а те що бачкат за него ? Щот няма кво друго да правят, няма работа, мизеря, всеки се мъчи да изкара пари по някав начин. А ето кво става.. *** си изкарва парите, плаща си на куките, плаща на 20-те здрави момчета, ако ше вкарат някой в затвора то ше е някой от тях, боли го оная работа от там нататак..Браво г-н Миков, много бяхте ефективни през последните години. Накарахте всеки 2-ри младеж в Добрич(незнам по другите градове как стоят нещата) да друса амфетамини, да не ходи на училище защото е безсмислено според него и така нататак.. не ми се продължава, че ми става.. гадно направо..

50

преди 15 години

...А има толкова много ЗТО.Никой няма даги търси.

49

Ватсаяна

преди 15 години

Пак ще си подслушват с отработени схеми и екипи, ноо незаконно...МВР никога нищо не е правило по закона, а ако е било по закон - то закона е бил противоконституционен.

fallback