Ограничителният режим на подаване на газ към потребителите ще бъде премахнат вероятно около 14 часа днес, обяви енергийният министър Петър Димитров.

"Газ има, кризата свърши"“, заяви видимо доволен Димитров.

Той допълни, че кризисният щаб към министерството няма да бъде разпуснат, тъй като ще продължи да обобщава загубите за индустрията и ще прави анализ на действията на институциите по време на газовата криза.

По данни на щаба бизнесът е заявил загуби заради кризата за над 170 млн. лева.

"Оттук нататък трябва да уточним в каква форма да се конкретизират, да се докажат тези загуби, за да могат да бъдат предявени", каза той.

Според него юридически можем да имаме претенции само към трите дружества, които доставят газ, с които имаме договори (посредниците са: "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт" – бел.ред.).

"Няма никаква юридическа форма да предявим претенция към Украйна, тъй като с Украйна нямаме никакъв договор – нито за транзитиране, нито за доставка", каза Димитров.

"Моята категорична позиция е, че не бива това, което се случи, да остане без последствия, в това число икономически и политически, тъй като, ако няма такива последствия, заплахата да се повтори ситуацията ще стане традиционна и няма да има никакви гаранции. Това е неприемливо за нас и трябва да вземем мерки тази ситуация да бъде невъзможна в бъдеще", завърши Петър Димитров.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase