„България трябва бързо да свърже газопреносната си мрежа с Гърция и Румъния и да модернизира хранилището в Чирен“, обяви пред депутатите премиерът Сергей Станишев.

Позицията за тези мерки са изпратени в Европейската комисия.

„България като най-зависима от руските доставки страна трябва да бъде третирана от ЕК по приоритетен начин при финансирането на тези проекти“, каза Станишев. 

По думите му чешкият премиер Мирек Тополанек вече е подкрепил българската позиция за изграждане на междусистемни връзки.

„Кризата не може да се смята за решена, защото двустранните отношения между Украйна и Русия още не са уредени и различията между тях остават изключително дълбоки“, отбеляза премиерът.

По степен на приоритет на първо място са междусистемните връзки на  България с Гърция и с Турция. Проектът е за връзка Димитров град - Комотини с трасе, дълго 115 км, на стойност 125 млн. евро, каза Станишев.

Вторият приоритет е свързване на българската газова система с Румъния. С  Гърция се водят преговори повече от година.

Водят се преговори и с румънската фирма "Трансгаз", каза Станишев.

„На следващо място по приоритет ние поставяме модернизацията на  газовото хранилище в Чирен, за да стигне до дневен капацитет от 10,5 млн. куб. метра и увеличаване на реално ползвания обем от 800 млн. куб. метра“,  допълни той. 

Реализацията на този проект в пълен обем е около 250 млн. евро.

Третият приоритет е терминал за втечнен газ в Гърция.

И по този проект са водени преговори с Гърция, каза Станишев.

„Българските власти са информирали ЕК, че при продължаване на кризата страната може да се изправи пред ситуацията да пусне един от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй".  Ако се забави възстановяваното на доставките на газ, може да се увеличи нуждата от електроенергия  в България и в съседните страни“, завърши премиерът.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase