"Христо Ковачки е лидер на идеи, лидер на позиции, които умело формулира в партия "Лидер" и в коалицията "Напред".

Такава роля отреди за неформалния си шеф, председателят на партията и изпълнителен директор на "Брикел" - Кънчо Филипов.

В интервю за Dnes.bg той обяви, че Ковачки непряко се намесва в дейността на партията и в "Лидер" ползват неговото know-how, заради позициите му в бизнеса и в икономиката на България.

"Нека държавните органи да си свършат работата. Право и задължение на държавните органи е да се грижат за парите на данъкоплатците, както е право и задължение на бизнеса е да защитава своите разходи и инвестиции.

Но имаме въпроси: Защо точно сега?, Защо, ако са събирани данни отпреди две години, точно сега се влиза...?, Защо се тръгва на масови проверки във фирми, които работят реално в икономиката?, Защо за много други знакови фигури в България, за които се знае, че бизнесът им не е е толкова материален, не се проверяват с такова усърдие.

Случайности в живота няма!" - така Филипов отговори на въпроса дали съзира връзка между сформирането на коалицията "Напред" и акцията срещу Ковачки.

"Иска ми се да няма връзка между това, но може и коалицията да притеснява някой, не знам кой, но дано не е така. Ако е така, е много жалко, защото ние се връщаме  към един период, в който ние не искаме да живеем", категоричен бе председателят на партия "Лидер".

Мнозина определят Ковачки като енергиен император на България, споделяте ли това мнение?

Г-н Ковачки е един от сериозните, не знам дали е най-големият, нямам такава информация, но мога да кажа, че той е един от най-сериозните, открити инвеститори в енергетиката ни.

Императорстването в енергетиката не се мери само с това колко мегавата притежаваш, енергетиката е такава материя, че ако ти държиш в ръцете си топлото на редица големи градове - ти имаш механизми на въздействие, но носиш и много голяма отговорност.

Например, ако градове като Плевен или Бургас останат без парно, на този император короната му се превръща от тръни, изрази се метафорично дясната партийна ръка на Ковачки.

Категоричен е, че в настоящата политическа ситуация у нас, а и в настигналата ни световна криза, лявото и дясното като очертания ще трябва да загубят профила си.

"Вече не трябва да говорим за идеологии, ние трябва да говорим за пари и за проекти, защото хората ще имат нужда от средства, не от идеологии", каза за Dnes.bg Филипов.

По думите му обаче в по-голямата си част, програмата им за управление, с която се надяват да влязат в следващия парламент, се доближава до тези на център-десните политически сили.

"И в този смисъл ние виждаме възможности за разговори за сътрудничество  с всички тези партии", каза той.

Когато подписахме коалицията казахме, че сме открити за разширяването й, започнали сме определени конкретни разговори с част от този спектър на партиите  -  като ЕНП на Капон, Гергьовден, "Защита". Засега с тези партии водим някакви по-конкретни разговори", призна Филипов.

Партии като Атака и ДПС покриват ли вашите критерии за коалиционно сътрудничество и бихте ли търсили допирни точки с тях?

"Ние разглеждаме ДПС като част от управлението на България. Ние, още с образуването на коалицията казахме, че искаме да сме алтернатива на това управление и в този контекст нямаме основание да търсим сътрудничество с нито една от партиите в управляващата коалиция", категоричен бе той.

Не вижда и вариант за сближаване с хората на Волен Сидеров:

"За нас Атака е крайна партия, не бих казал нито лява, нито дясна. По-скоро тя е една нихилистична партия, ако трябва да даваме по-силни определения. Ние обаче се придържаме към една разумна, прагматична програма, която няма как да съвпадне с идейната програма на Атака", завърши Кънчо Филипов.

Вижте позицията на Филипов за Бюджет 2009, икономическия ръст на България и инфлацията през следващата година

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase