Лидерът на БСП Сергей Станишев бе преизбран на поста си от делегатите на 47-ия конгрес на социалистическата партия.

Той получи подкрепата на 809 души, което е 97,47% от общия брой на делегатите, който е 894.

Неговата кандидатура бе единствената за председателския пост.

От 894-ма делегати са гласували 853-ма.

Недействителните бюлетини са 23.

За председател на Общопартийната контролна комисия е избрана Валентина Богданова.

Избрани са и 27 членове на Висшия съвет на социалистическата партия.

Сред тях е и вицепремиерът Меглена Плугчиева. Това съобщи председателят на Комисията по провеждане на избора Дора Янкова, след като делегатите на 47 конгрес на социалистическата партия решиха да не провеждат втори тур на гласуване, а оставащите 92 места във висшия орган на партията да бъдат попълнени с избраните по реда на получените гласове на първия тур.

Освен Плугчиева във Висшия съвет влизат още министрите Емилия Масларова и Петър Димитров, депутати, общински съветници и областни управители.

При гласуването на решение как да продължи избора на членове на Висшия съвет на партията бяха предложени два варианта - да се проведе втори тур и чрез тайно гласуване да бъдат избрани оставащите 92 членове на съвета или те да бъдат избрани чрез висшегласие на всички делегати в залата.

"Навлизаме в много важен решаващ период пред избори. Висшият съвет, който взема тежки и отговорни решения от името на партията, трябва да има високоморална легитимност", каза  лидерът на партията.

От своя страна депутатката Татяна Дончева заяви: "Думите за висока представителност са много хубави, стига да не се сблъскват с истинската реалност. Системата на гласуване позволява игри с листите. Да избегнете разсейването на гласовете, е безсмислено. При тази система на работа - да не излязат пак сметките без кръчмар".

Снощи бяха избрани 62-мата делегирани членове на ВС на БСП, между които е и бившият министър на вътрешните работи Румен Петков.

Сергей Станишев е избран за председател на Висшия съвет на БСП за първи път на 15 декември 2001 година. Тогава днешният премиер побеждава с подкрепата на 67% от делегатите. На второ място остава Румен Овчаров, на трето Бойко Великов.

Кандидатурата на Станишев е издигната лично от Георги Първанов, спечелил няколко месеца по-рано президентските избори.

Година и половина по-късно Станишев отново печели доверието на делегатите на 45-ия конгрес на социалистическата партия. Тогава той печели 94,93 % от гласовете.

За него гласуват 637 делегати от общо 746. Станишев получава най-много гласове и като член на ВС на БСП - 89%. На второ място е Янаки Стоилов с 84% и на трето - Стефан Данаилов с 82%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase