Оправдаването на целите на т.нар. възродителен процес е равнозначно на оправдание на престъпление.

Това се посочва в специално заявление на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратено до Dnes.bg.

Реакцията на правозащитниците е провокирана от „скандалните изказвания на генерал Бойко Борисов, кмет на София, водач на най-силната опозиционна партия и претендент за най-висши държавни постове“.

Твърдението, че е съгласен с целите, но не и с методите на т.нар. възродителен процес“, означава, че претендентът за висши постове у нас Бойко Борисов оправдава най-тежкото престъпление на комунистическия режим – насилствената смяна на имената на българските турци през 1985-1989 година. Престъплението се състои в лишаването на стотици хиляди хора от тяхната етнокултурна идентичност, изразена в имената им, против тяхната воля, заявяват от Българския хелзинкски комитет.

С тези изявления неформалният лидер на партия ГЕРБ по същество оправдава и „голямата екскурзия“ - насилственото изгонване от страната на над 200 хиляди български граждани с турско етническо самосъзнание.

Припомняме, че лозунгът „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция“ беше основното „оправдание“ на това изгонване, пишат от БХК.

Българският хелзинкски комитет остро осъжда това невиждано през последните 20 години оправдание на най-тежкото за цялото време на комунизма нарушение на всички основни права на човека.

Ние смятаме, че е дълг на всички обществени и политически организации, които стоят на демократични позиции и са загрижени както за спазването на правата на човека у нас, така и за опазването на етническия мир, да осъдят най-остро безотговорните твърдения на ген. Борисов, които освен всичко друго, са и позор за човек, който претендира да ръководи страна, член на Европейския съюз, подчертават от БХК.

По-рано в петък президентът Георги Първанов призова столичния кмет да се извини за коментара за т.нар. възродителен процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напрежение.

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дебати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase