Няма правителство от 2000 година до сега, което да не е преразпределяло излишък, заяви българският министър-председател Сергей Станишев в интервю за БНТ.

Това правителство е първото, което предлага програма по този въпрос, посочи Станишев.

Харченето на бюджетния излишък ще бъде открито, подчерта премиерът.

Нас ни критикуваха за големия резерв, но сега на фона на световната финансова криза този излишък е гарант за стабилност, заяви Станишев.

По-рано в петък от правителствената информационна служба съобщиха, че Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри до 1 206,2 млн. лв. допълнителни бюджетни кредити по Бюджет' 2008.

Те са за сметка на превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма по реда на чл. 35, ал. 4 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Както бе решено на заседанието на Управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС на 5 септември, два ще са основните пакети, които ще бъдат финансирани - социален и инвестиционен.

С тях ще се гарантират социалната защита и подобряването на живота на пенсионерите и хората с най-ниски доходи, предоставянето на енергийни помощи, осигуряването на допълнителен финансов ресурс за секторите здравеопазване, образование и сигурност, модернизиране на пътната и социалната инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase