Снимка: БГНЕС
fallback

Ирландски учени решили да разрешат отдавнашния спор за това коя е най-умната нация. Това било направено с помощта на IQ тестове. В продължение на десетилетия те тестували интелекта на жителите на 23 европейски държави.

Резултатите сочат, че най-умни са немците и холандците, а списъкът завършва с бившите центрове на интелектуалния и творческия живот - Русия, Гърция и Франция.

Психотерапевтите уточняват, че задачата на IQ тестовете е да определи нивото на отклонение, а не интелигентността. За да се направи интелекутална карта на Европа, учените са анализирали резултатите на повече от 20 хил. души.

Показателите в теста са изпитвали умението да се решават главоблъсканици за определно време и на тази основа се е пресмятал средният индивидуален коефициент на интелекта.

Най-много точки – 107, са събрали немците и холандците. На второ място със 106 т. са поляците, а на трето – шведите със 104 т. Следват италианците, австрийците и швейцарците с по 101 т. 

Британците и норвежците имат по 100 т.  На "опашката" в изследването са жителите на Гърция, България, Румъния, Франция и Турция. С най-нисък резултат са сърбите – с 89 т.

Психолозите обясняват, че този вид тестове са много едностранчиви и невинаги отразяват точната картина.

Например хората от по-старото поколение с две висши обазования могат да имат лоши резултати, просто защото не знаят как се решават тестове.

Хората с математическо мислене пък имат по-високи резултати от тези с творческо мислене.

Според някои учени обемът на мозъка и способността да се решават задачи бързо не са основни критерии за определяне на интелекта.

Други предлагат за най-умна нация да бъде провъзгласена тази, която е направила най-много открития през ХХ в., а като субективни критерии да бъдат развитието на науката и спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

332

Същият.

преди 10 години

Този факт е вярен, дори не подлежи на коментар,но важно е да не се разчуе ( никои да не разбере).

331

Пламен.

преди 10 години

Щом един народ позволява да го унизяват,експлоатират,крадат и манипулират шепа овълчени хитряги умен ли е питам ?

330

Пламен

преди 10 години

Вярно е този материал за българите.Заключенията ми са на базата на лични наблюдения,колкото и неприятно да ми е по добре да съм обективен.

fallback