В последните месеци има положителна промяна и раздвижване в съвместната ни работа с ОЛАФ, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева пред Дарик радио. Излизат и резултатите особено по програма САПАРД, уточни тя.

А и Главният прокурор Борис Велчев обяви, че през октомври първите случаи ще влизат в съда. Доверието към нас се възвръща благодарение на нашата активност, посочи Плугчиева.

Изводът на последния доклад на ЕК е солидарната активност от недоволството на Европа към нас. Ние сме взели мерки и срокът за изпълнението е до ноември. Навсякъде има външни одиторни наблюдатели.

Всичко това засяга програми и по САПАРД и по ФАР и по ИСПА и до края на годината трябва да стане ясно дали ЕС ще ни възвърне средствата и ще се реши дали това ще бъдат европейски пари или пари от националния бюджет.

По оперативните програми също срокът е ноември и там проверката се прави от нашия централен одитен орган. Ние в момента ползваме само авансови плащания, които за оперативните програми са 7%, а по кохезионните 10%, посочи Плугчиева.

Ние не сме изчерпали авансовите плащания. Но нямаме време, защото тези програми се затварят 2013 година, категорична беше Плугчиева. Аз предлагам да сменим лексиката „крадем“, „прибираме средства“, нека да казваме, че имаме проблеми и трябва да ги преодолеем., убедена е тя.

Тези, които са направили деяния като кражбите, трябва да се намерят доказателства за това и да отидат в съда. Има нищожен процент на незаконни действия, а по останалите 3000 проекта хората работят съвестно и честно.

Новата държавната помощ към млекопроизводителите трябва да отиде като помощ за стабилизиране на сектора за по-добри стандарти.

На самите млекопроизводители не е разяснено как ще се разпределят средствата. За 180 хиляди малки ферми има един огромен финансов ресурс и МЗХ трябва да им помогне в подготвянето на проекти, за да могат да получат средства.

За ангажиментите, които сме поели към аграрния сектор, МЗХ трябва да си поеме отговорността, подчерта Плугчиева. Децентрализираната програма за управление на европейските пари, която стартира след 1 януари 2007 г. създаде сериозни проблеми. В тази посока и ЕК отчита грешката си.

Затова трябва да се централизира управлението с тези средства. В останалите месеци до парламентарните избори е много трудно да се направят пълни реформи, защото те се правят в началото на мандата, а не в края. Но трябва да оставим и шанс за действие на следващото правителство, подчерта Плугчиева.

Генерална дирекция „Регионално развитие“ се обърнаха към мен за проблема със софийския боклук. Само конструктивния диалог между общината и правителството може да помогне да се реши проблема. Не бива да се политизира, както вече казах, посочи Плугчиева. Причините за проблема със софийския боклук са преди всичко субективни още от времето на Стефан Софиянски. Сега вече има сериозно развитие на нещата, счита вицепремиерът.

На въпрос кой ще бъде следващия горещ картоф, с който ще трябва да справи, Плугчиева каза: "Нека да не гледаме на членството ни в ЕС като на авантюра, а като на предимство". Тя уточни, че не е поставян въпросът като неин ангажимент за Кремиковци и телефон 112.

Всички страни са имали проблеми, но се справят с тях и за това и ние трябва да гледаме на членството си като на предимство, което ни дава огромни възможности. Ние се вайкаме и се вглеждаме, че имаме проблеми.

При разговора ми скоро с еврокомисаря по присъединяването Оли Рен казах, че отношението към нас не е до край обективно. Те трябва да се ангажират с експертна помощ и не може на България да се слага черен щемпел. А да се гледат и предимствата на България, като например възможностите които сме създали за чуждестранните инвеститори, уточни Плугчиева.

Настоявам и водя чуждестранни експерти в България. Следващата седмица ще има голям форум с ЕЦБ, правим след това с Трансперанси интернешънъл с цел да се преодолеят корупционните практики. Подготвяме и голям форум с германската фондация Фридрих Еберт, продължаваме да работим. Да имаме проблеми, но другите като имат проблеми се взимат в ръце и действат, а ние само се обвиняваме, заключи вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase