Иван Костов. Снимка: БГНЕС
fallback

Цялото това управление е антиевропейско. Цялата тази тройна коалиция е антиевропейска. Тя управлява въпреки правилата на Европейския съюз /ЕС/. Това е трагичната рамка, в която се носим, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНР.

Помолен да коментира бюджета, той заяви: „Проблемът на този бюджет е, че са спрени европейски предприсъединителни средства, а от друга страна, са поставени условия за ползването на програмите от структурния и кохезионния фонд, включително оперативни програми, сред които по най-голямата транспорт“.

Той уточни, че са „поставени условия, които правителството трябва да изпълни, но не го е направило още“. Така, че проблемът, с който ще разполага държавата, трябва да бъде поставен в широкия контекст на лишаването на страната от тези европейски средства.

Под условие е поставено превеждането на парите по редица оперативни програми, а това са стотици милиони, милиарди“, заяви Костов. Той смята, че правителството трябва на практика да даде доказателства, че реагира адекватно.

Лидерът на ДСБ потвърди, че информацията за отнемане на още средства е вярна. „Това е проблем, фигуриращ в доклада и това, което говори вицепремиер Плугчиева, няма никакво значение.

Това е реалността. Ще поискаме буквално утре, да получим това писмо и ще дадем пресконференция по случая. На базата на него аз казах, че резултатите от доклада на ЕК са много по-тежки за България.

Освен тези 600 милиона, които се спират с отнемането на възможността на министрите Гагаузов и Орешарски да разполагат с тези пари, се поставя условие да се направят активни програмите от структурния и кохезионния фонд“, каза той.

Костов смята, че „това е реалният проблем на България, защото най-голямата програма за модернизация е свързана със строителството на нови пътища – за милиард и 600 милиона. Знаем, че върху писмото няма гриф секретно“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

158

преди 15 години

За съжаление БНБ са свалили данните за външния ни дълг за периода преди 1999, но в следващия период ясно се чете - през м.10.2001г. външният дълг на страната е 12.04 млрд., а през 01.1999 е бил 9.45 млрд - това са над 2.5 млрд. за по-малко от три години.Сегашното положение хич няма да го коментирам - над 30 млрд. Затова пък над 22 от тях са краткосрочни

157

преди 15 години

Пич, "Мораториум на плащанията" се казва, когато И кредиторът , И длъжникът се съгласят да спрат плащанията. Луканов взе такова решение еднолично. Когато длъжникът спре да плаща без съгласието на кредитора, това се казва ФАЛИТ. Без значение какво е писано във вестниците. И на кучето опашката можем да наречем "крак", ама тя пак ще си остане опашка...По-нататък - нищо не съм объркал, просто се опитваш да ме четеш през пръсти - прочети пак какво съм писал за Виденов и Луканов.За Парижкия и Лондонския клуб хич няма да коментирам. Само ще ти кажа, че така намалихме дълга си с по-малко от половин милиард... Държавният ни дълг НЕ БЕШЕ взет от държави, които да могат да ни го опрощават, а от ЧАСТНИ кредитори, които са начислили данъци върху лихвите, а и не им пука за дипломатическите отношения с България. Именно заради това Полша изчисти дълга си по тоя начин, а България - не.Що се отнася до справките на БНБ, не ми ги пробутвай неподготвен, а вземи ги прочети, не симулирай

156

КНК

преди 15 години

Допускаш сериозни фактологически грешки.Дали е нарочно или случайно,е твоя воля.1 . ВЪНШНИЯ ДЪЛГ - към 01.01.1990г. той възлиза на 12 милиарда долара.Към 01.01.1994г. бе намален на 7 милиарда далара по споразумение с Парижкия и Лондонски клуб на кредиторите от правителството на Л.Беров/по подобна схема беше намален и дълга на Полша/.На българия беше разрешено да закупи обратно част от външния си дълг по 17 цента за един долар и това сведе дълга до това ниво. Само за 2,5 години управление на Жан Виденов външншя дълг достигна до 13 милиарда долара.Правителството на г-н Иван Костов намали външншя дълг до 9,5 милиарда долара,както и заплати главници и лихви по дълга ,договорени още през 1993 от правителството на Л.Беров и падеж през 2000 и 2001г.По-къс срок за погасяване на задължение на държави към кредитори не се договаря.За сведение Луканов обяви мораториум по плащанията към кредиторите през 1991г.,а Виденов вече през 1994г. беше премиер.Така,че нещо си разместил фактите.Справка :отчетите на БНБ.2 . ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ - когато Луканов обяви мораториума ,резерва беше 1,2 милиарда долараи мотива беше:..."това е критичен минимум под който е застрашено съществуването на държавата". Управлението ,което старателно не коментираш,на Жан Виденов доведе валутния резерв на сраната към 01.01.1997г на жалките 200 милиона долара/ПОДЧЕРТАВАМ ДВЕСТА МИЛИОНА/,което беше по малко от активите на "МУЛТИГРУП" по това време.Г-н Иван Костов приключи мандата си с 3,5 милиарда /ПАК ПОДЧЕРТАВАМ ТРИ И ПОЛОВИНА МИЛИАРДА/долара.За твое сведение най-високото ниво на валутния резерв при социализма е достигал 5/пет/ милиарда долара и то след 40 години управление. САМО ТЕЗЕ ДВА СЛУЧАЯ СА ПОКАЗАТЕЛНИ ЗА УПРАВЛЕНСКАТА НЕМОЩ НА БКП/БСП И ПРОИЗВОДНИ.ТЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГОЛЕМИТЕ УПРАВЛЕНСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА Г-Н ИВАН КОСТОВ.Затова предпочитам той да поеме управлението на страната,защото веднъж е доказал своите положителни резултати.Защото всички други,дори и най-добронамерени,ще започнат да се учат отначало,ще допускат незнайно какви грешки,ще бъдат лъгани и подвеждани от най-различни интереси и групи.Ще стане това което стана със Жан Виденов,Симеон ,Станишев - 10 безвъзвратно загубени години.В същото време света върви напред с бурни темпове и колкото изостанахме от него заради социализЪма,сега ще изоставаме още повече.Редно е и ние да доживеем по-добри дни ,както и да оставим нещо добро на децата си.

fallback