23 юли 2008 г. е датата, на която България очаква доклада на Европейската комисия/ЕК/ за напредъка на страната в областите "Правосъдие" и "Вътрешни работи".

Според проектодоклада, България очаква предимно критики от Брюксел.

На страната няма да бъдат наложени предпазни клаузи, но механизмът на наблюдение от Еврокомисията ще продължи върху съдебната реформа и борбата с престъпността и корупцията.

По предварителна информация ЕК отнема акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и на агенция ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Документът прави извод, че големите престъпници в България не се разследват, броят на делата за организирана престъпност е малък, а съдебните процедури са бавни.

Контролът по финансирането на политическите партии е проблем, а процентът на партиите, които нарушават правилата, е много голям, отбелязва проекто-документът.

Проблемни са области като образование, здравеопазване, обществени поръчки, концесии, приватизация, публично-частни партньорства, замените на земи и гори, купуване на гласове на избори.

В проектодоклада се изтъква, че на българските власти не може да се вярва, а между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност има видими връзки.

На страната се поставя условие да се заеме с прочистване на администрацията.

Очакването на доклада на ЕК предизвика опозицията в България да поиска нов вот на недоверие към правителството и оставка на президента Георги Първанов, заради обвързаността му с разследвани лица.

От своя страна, управляващите се надпреварваха да наричат обстановката в страната преди ЕС-доклада "Истерия" и да определят България като изкупителна жертва на ставащото в ЕС.

Наред с това те не спряха да повтарят надеждите си, че ЕК ще види направеното от правителството през последните седмици и ще го отрази в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase