Снимка: Булфото
fallback

Европейската комисия представи днес докладите за напредъка на България в рамките на механизма за мониторинг.

Докладите са за усвояване на еврофондовете по предприсъединителните програми и за напредъка по в борбата за корупцията.

Комисията иска да се увери, че двете държави  /България и Румъния/ използват еврофондовете за благоденствието на гражданите в тях.

От Брюксел твърдят, че докладите са балансирани и обективни и са базирани на фактите.

Оттам приветстват създаването на ДАНС, но не са убедени, че това ще доведе до конкретни резултати.

През миналите 6 месеца ЕК преустанови финансирането по еврофондовете в България, заради установени нередности.

"Не бива да се допускат нередности в тяхното управление, защото това са парите на европейските данъкоплатци", категорични са от Комисията.  

ЕК не смята да отмени тези ограничения въпреки някои настъпили подобрения.

"Днес Комисията реши, че оттегля акредитациите на две агенции по предприсъединителните фондове ФАР - общо 115 милиона евро.

По САПАРД са спрени 121 милиона евро.

Когато България предприеме действия по отстраняване на нередностите, тогава Брюксел ще преразгледа решението си", обяви говорителят Йоаханес Лайтенбергер.

Освен това Брюксел обяви, че прекратява плащанията по програма ИСПА.

Вчера вечерта в Брюксел са обмисляли възможността за оттегляне на предпазната клауза върху българската авиация.

"Все още обаче решениието не е факт", обяви Лайтенбергер.

Според българското правителство страната ни е изпълнила всички изисквания в тази връзка, с което се е съгласила и ЕК, като изразените официални очаквания са предпазната клауза да бъде премахната до месец септември. 

Двата доклада за България – за фондовете и за реформите в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност – представляват най-острите критики, които Брюксел някога е отправял, се казва в коментар на Ройтерс.

И докато и двете нови членки са подложени на критика, то финансови санкции има само срещу България, не и срещу Румъния, отбелязва агенцията. 

Все пак в последната минута на изказването си, говорителят на комисията омекоти тона и не заплаши България с отлагане на влизането й в еврозоната или в Шенген.

Брюксел е категоричен, че спирането на евросредства по фондовете не е прецедент за Съюза.

"Няма съвършени членки. Всяка държава има своите проблеми", успокои ни той.

Лайтенбергер също така изрази съжаление, че незавършените доклади са изтекли в българските медии.

"Българското правителство се оплака, че докладът е бил предварително достъпен, но какво можем да направим? Съжаляваме", каза той.

Според него, политическото послание към България е следното:

"Отбелязваме напредък, необходим е още напредък."

Той допълни, че е налице политическа воля нещата да се движат напред, а ролята на Европейския съюз е да подпомага членството на България.

На въпрос защо не са задействани предпазните клаузи, след като докладите за България са толкова критични, Лайтенбергер отговори:

"Комисията смята, че на този етап не е подходящо да се задействат предпазни краузи. Разчитаме на доброто ни сътрудничество с България".

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчват:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобри контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

По повод доклада на ЕК премиерът Станишев коментира във Варна, че няма да поиска оставки на министри или заместник-министри, за да угоди на някой.

Истината е, че България се учи. Възприемаме доклада, като доклад, който е важен за България, заключи премиерът.


 *Актуално към 15.30
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Даскалеску

преди 15 години

под името кукуВеско , ами замъгляваш нещата ?Трябва да се знае , че си *** , и не трябва да има съмнение , че за тебе ръчицата дето те храни е свята , нали :-))А , иначе , тази ръчица е толкова крадлива , толкова крадлива .... всички я знаят....

77

chiva

преди 15 години

1/смешка Брюкселско зеле хахахахахахаххарелативизъм=алтруизъм!!Като политическа доктрина релативизма е кауза предута, защото е нещо нереалистично и утопично. Да ми каже някой съществува ли здрава логика "някой да ти дава,дава,дава пари??"Отговора е НЕ!!! Няма такава логика. Какви милиони, милиарди сме изпуснали? Глупости на търкалета. Еврофондовете са една мрачна проекция на СИВ, а изнесения суверенитет на България към Брюксел, тъжно ни напомня зависимостта ни от Москва. И както вече казах, финасови анализатори прогнозират че за финансовата 2008 г., България ще се превърне в нетен донор на ЕС, т.е. ще платим повече като членски внос, такси и глоби, отколкото ще получим като финансиране от ЕС. Е тоагава какво?? Ето го извода: Винаги ще сме в това положение, каквито и промени да има.Дори да паден това правителство, друго да бъде избрано, то пак ще стане жертва на Евро-комплота. Защото в ЕП на ЕС са се събрали шайка икономически престъпници, които с политически и икономически шантаж искат да управляват икономиката на Европа.

76

Шушко

преди 15 години

Що се драчите? За всичките безобразия сме виновни всички ние. Без нашето активно бездействие тези неща не биха могли да се случат.Това е положението - като джуркаш мляко, отгоре изплува сметана; като джуркаш блато - само кална пяна и смрад излизат. Прав е дедко Вазов - не сме народ, а ***!И за да не кажете, че само си мятам едни такива приказки, ето какво според мен е необходимо да се направи, за да тръгнат нещата надобре:1 - промени в избирателната система - задължително гласуване за всички, имащи право на глас - негативен вот - щом гласуването е задължително, трябва да има форма за изразяване на несъгласие с всички опции за избор. 50%+1 негативни и изборите се анулират. Докато изкарат нещо свястно. - изцяло мажоритарна избирателна система. Вече сме в ЕС и партийните платформи не важат - има доста строги рамки какво може и какво не. Трябва работа и хора, които изцяло са отговорни пред избирателите си. И механизъм за отзоваване на тези, които отказват да си я вършат.2. Второто е много трудно - трябва най-после да станем гражданско общество. Всеки трябва да промени отношението си, начина си на мислене за всичко, което се случва в държавата. Защото всичко засяга всички. Не може интересите ни да се изчерпват с качеството на бирата, резултата от снощния мач и размера на циците на поредната чалга прима. Има и още, ама не ми се пише повече, че почвам да се нервя и ще пропсувам. Ае, да ни е честит новия мониторингов доклад! И старото правителство, което както върви ще стане рекордьор по преживени вотове на недоверие...

fallback