"В България положението е като в някоя африканска страна, това повече не може да се търпи", казва в интервю за Дойче веле германският експерт граф Филип фон Валдердорф.

Доскоро Валдердорф беше в ръководството на Германската търговско-промишлена палата, а в момента е бизнес-консултант и експерт.

Интересът му към България датира от десетилетия, в момента графът също работи по проекти, свързани с България.

По повод острите критики на Брюксел заради злоупотребите с еврофондовете фон Валдердорф изтъква един парадокс: Това го има в доста страни, икономиката върви добре, а политиката е лоша.

Според него проблемът е, че в България политиката е некадърна.

"За съжаление, тя е все още е в ръцете на старите кадри, които си правят каквото си искат", допълва той.

"Не съм съгласен с мнението на г-жа Плугчиева, която казва: Да, нека ни контролират, но без санкции. Аз съм на обратното мнение. Смятам, че българските политици трябва да бъдат наказани именно по начина, от който най-много ще ги заболи: със спиране на парите", казва граф Филип фон Валдердорф.

На въпрос "дали от тези санкции ще има полза и дали в София нещо може да се промени" Валдердорф отговаря: На България не й остава нищо друго. Вижте, аз като германски данъкоплатец, например, изобщо не приемам факта, че парите от моите данъци потъват неизвестно къде в България, че ги грабят разни мафиотски структури и всичко отива нахалост. Та това са направо африкански нрави!, заключава той.

Според експерта лечението е в изграждането на прозрачни структури за усвояването на европарите.

"Пак ще повторя: ако това не стане, просто трябва да се спрат всички пари за България. Само тогава и хората в България ще се надигнат срещу властта, защото всъщност те плащат сметката, те страдат от всичко това", категоричен е Филип фон Валдердорф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase