Европейската комисия /ЕК/ забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

Това става ясно от проектодокумент на Комисията, разпространен от портала Europe.bg.

В три български министерства има Изпълнителни агенции по програма ФАР – социалното, икономическото и регионалното.

В правомощията им е изпълнение и управление на проектите по предприсъединителните програми.

Тези агенции играят ролята на Разплащателни агенции при усвояване на парите по оперативните програми, с които България усвоява средства като член на ЕС.

Четвъртата разплащателна агенция е Фонд "Земеделие", през който се извършват плащанията по САПАРД, и Програмата за развитие на селските райони, по която България има да усвоява почти 4 млрд.евро до 2013 г.

Финансовото ни министерство дава финално одобрение за всички разплащания, които се извършват от четирите агенции.

Общата сума на евро-средствата за България в периода 2007-2013 г. е почти 12 млрд.евро.

Сега с отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия.

В интервю за Dnes.bg бившият регионален министър Евгени Чачев вече посочи, че най-рано след 2 години акредитациите ни могат да бъдат възстановени.

Въпросът е: Колко ли пари трябва да върнем на ЕС и какво ще остане да получим за три години.

Според Доклада за усвояването на еврофондовете, който ще бъде представен официално на 23 юли и с чийто неофициален превод редакцията ни разполага, са: "необходими спешни действия, защото крайните срокове за някои от сумите приближават, след което България ще изгуби тези средства".

Еврочиновниците констатират, че България среща трудности с много от програми на ЕК и трябва да демонстрира, че съществуват структури за разумно финансово управление, които да функционират ефективно.

"Разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), свързани с управлението на еврофондовете от българските власти, доведоха до временно спиране на предприсъединителните фондове и замразяването на плащания по различни други финансови инструменти през втората половина на 2007 г. и първата половина на 2008 г", пише в документа.

ЕК ще прецени дали и кога да поднови плащанията, при положение, че получи нужната информация от българските власти, че са изпълнени коригиращите мерки и тази информация бъде потвърдена от независим одитиращ орган.

В заключение от Брюксел ни пишат, че европейските фондове, определени за България, са практически израз на солидарността на Съюза с гражданите на страната ни и допълват:

"България не е способна да се възползва в пълна степен от тези ползи заради критичната слабост на своя административен и съдебен капацитет. България обаче сама трябва да поеме ангажимента да прочисти администрацията си и да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, действително да достига до нейните граждани, а не тези средства да бъдат източвани от корумпирани чиновници, свързани с организирана престъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase