Снимка: БГНЕС
fallback

ДСБ настоява президентът Георги Първанов да обясни пред Консултативния съвет за национална сигурност констатациите от доклада на Европейската служба за борба с измамите -  ОЛАФ.

Президентът трябва да обясни "за връзките си с престъпните мрежи, от които е взел пари за предизборната си кампания", заяви Иван Костов.

Лидерът на тъмносините каза, че докладът на ОЛАФ, който разкрива източване на пари от САПАРД чрез мрежа от компании на лица, за които се смята, че са свързани с управляващите, напълно отнема каквото и да е морално или политическо право на държавния глава да претендира за реформиране на българската политическа система.

"Човек, който е вземал пари от хора, влезли в такъв доклад, дължи големи обяснения", коментира Иван Костов.

От ДСБ искат още довечера премиерът Сергей Станишев публично да обясни за констатациите в доклада на ОЛАФ "за срастване на правителството с престъпни мрежи", каза Иван Костов.

"Докладът е изцяло основан на факти и стоим зад всяка дума написана в него", обяви пред БНР говорителят на ОЛАФ Йорк Вуйан.

Той подчерта, че в европейската служба за борба с измамите са крайно недоволни от изтичането на информация в медиите и смятат, че това застрашава разследванията,за които става дума в документа.

Информацията за документа не е изтекла от Брюксел, а от София.

Вуйан обаче не се ангажира с коментар как ще повлияе този факт в по нататъшната комуникация с българските власти.

"Ако се потвърди информацията от доклада на ОЛАФ, имаме правото да искаме отстраняването на президента", обяви и шефът на сините парламентаристи Йордан Бакалов.

Според него няма как, ако в България тече нормално разследване, Първанов да бъде на поста, който заема.

"За това нормалната стъпка е президентът сам да се оттегли от поста си", каза Бакалов.

От "Българска нова демокрация" /БНД/ настояха Георги Първанов незабавно да подаде оставка.

"Това, което се случва, е безпрецедентно. Влиятелна европейска институция заявява открито, че българският президент и правителствени кръгове са свързани и закрилят представители на съмнителни групировки. България преживява най-голямото си унижение пред света през последните 20 години! Срина се доверието в България", се казва в декларация на БНД.

От ДПС обявиха, че докладът на ОЛАФ носи обезпокояваща информация.

Според депутата Камен Костадинов докладът трябва да бъде обследван от правоимащите по закон органи, а виновните лица, както в администрацията, така и извън нея, да понесат отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

BABKA

преди 15 години

DA VIDIM SEBE SI I TOGAVA DA GOVORIM ..........NO TOVA NI E NACIONALNA CHERTA POVECHE GOVORIM ICHAKAME NYAKOY DA NI OPRAVI

49

Kolega...

преди 15 години

A kude zabravihte DPS...i vsichkutu ROMI ot PERNIK be ej.... Stefche s teb sum kvit, POJARNIKARQ izleze golem muj....vupreki, che 30 godini tormoz ne sa nikak malko.... ;)))Vij za saochenichkata-neznam...tia maj nae REZIDENCIATA...za svatbata...da ste mi jivi izdravi...pajovete obache shte gi nakazvam....30 godini rukodelie i tormoz...ne sa malko... ;)))

48

Виденов

преди 15 години

Номер 47, да не си забравил кой допусна хиперинфлацията? Аз, бе - Виденов...Пуснете ме пак ...

fallback