"Щеше да е по-честно, ако Хърватия се бе присъединила към ЕС, а не България и Румъния", казва в интервю за електронното издание на германското списание "Шпигел" координаторът на Пакта за стабилност Ерхард Бусек.

Говорейки за възможностите Хърватия да се присъедини в скоро време към ЕС, Бусек посочва, че за разлика от България и Румъния, с чието присъединяване се е избързало, въпросът за членството на Загреб е по-скоро проблем на ЕС, отколкото на Хърватия.

Бусек, който вече шест години е начело на пакта, заявява, че от една страна Балканите са успели да постигнат значителен икономически напредък, както и гарантиране на правата на човека чрез приемането на добри закони.

"От друга страна обаче се забелязват известни затруднения при прилагането на нормативните актове", допълва той. 

Dnes.bg припомня, че Хърватия започна преговорния процес за присъединяване към ЕС през октомври 2005. Преговорите за членство на балканската държава продължават толкова дълго време, тъй като сътрудничеството на Хърватия с Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия често пъти беше изключително проблематично.

Миналият месец Хърватия получи уверения, че процесът на присъединяването й към ЕС ще продължи. Очаква се скоро Европейската комисия да представи подробна пътна карта за процеса на присъединяване на Хърватия, която ще включва официален краен срок за завършване на преговорите.

Стремежът на страната е да се присъедини към ЕС до 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase