Фундаменталните проблеми в България остават. Корупцията в страната е ендемична, заяви бившият докладчик за България и евродепутат Джефри ван Орден пред БНР.

“Някои от фундаменталните проблеми, които бяха посочени, когато България стигна до момента на присъединяването, които бяха подчертавани отново през последната една година, все още съществуват”, заяви евродепутатът.

Джефри ван Орден смята, че корупцията в страната е ендемична- медицински термин, с който се определят болести, които са характерни за даден регион и постоянно и масово засягат живеещите в него.

“Става дума за някакъв вид ендемична корупция и липса на решителна борба с организираната престъпност. Неща, от които хората се смущават и губят доверие в политическата система.

Доволен съм да видя, че се предприеха важни промени в правителството, но те сами по себе си не са достатъчни, защото това, което всички искат да видят тук не е смяна на лицата, а конкретни резултати”, подчерта той.

На въпрос как очаква да бъдат отразени тези промени в доклада на Европейската комисия, Джефри ван Орден заяви: “Предишният доклад на комисията през февруари бе много критичен и не очаквам този, който предстои сега, да е много различен от него.

Не изглежда, че в България е налице необходимата решителност да се постигнат резултати. Върху това ще се съсредоточи и ЕК”.

Попитан дали освен острите критики ЕК ще наложи и някакви дисциплиниращи мерки, евродепутатът отбеляза: “Към България се насочват много пари, които трябва да подпомогнат развитието на страната през следващите години.

Но тези пари трябва да бъдат добре похарчени, да се използват правилно, а не да се отклоняват. Иначе парите няма да дойдат”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase