Под заглавие "Царят оставя короната, за да стане глава на ЕС", авторитетното ирландско издание "Айриш Таймс" публикува статия за лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

"В един регион, който екзекутира или прогони предишното поколение монарси, и където премиерите все още биват убивани от време на време, единственият, който е бил и двете, се придвижва сред народа си необезпокояван, пише журналистът Даниел Маклафлин.

Около бившия премиер и цар на България няма охрана, а спокойствието му опровергава репутацията на София като столица на наемните убийци в ЕС.  Симеон ІІ разговаря с хората си на български език, запазен през 50 –те години, след като комунистите изпращат в изгнание деветгодишното дете-цар, екзекутират регентите му и премахват монархията в страната, пише авторът.

Днес, на 70 години, в София се носят слухове, че той може да добави към уникалния си публичен живот поста на първи президент на ЕС, ако Лисабонският договор, създаващ позицията бъде одобрен от държавите-членки.

"Винаги съм търсил диалог, толерантност и отвореност към света", заявява Сакскобургготски пред „Айриш Таймс и допълва: Ако на този пост бъде избран човек от тази част на света, това ще представлява изключителен жест към (бившите комунистически) страни, които се присъединиха към ЕС след 2004 г. Би било глупаво да кажа, че не се интересувам, но има и много други подходящи потенциални кандидати за работата – включително Бърти Ахърн, казва Симеон ІІ.

„Висок, слаб и безупречно облечен, Сакскобургготски притежава обноските на аристократ. В разговор, обаче, той е прям, с добро чувство за хумор и словоохотлив на английски език, когото говори перфектно наред с френски, испански, италиански и немски – резултат от изгнаничеството му в Мадрид.

Авторът допълва, че това лято се очаква доклад на ЕС, който да отправи критики към коалиционното правителство, за безсилието по отношение на престъпността и корупцията, което може да доведе и до спиране на финансирането за София.

"Би било нелоялно да се спират помощите", смята обаче Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase