Димитър Ивановски. Снимка: БГНЕС
fallback

От 1 до 10 години лишаване от свобода, ако се злоупотреби с пари от европейските фондове - това предлага работна група за промяна в законодателството, свързано с усвояване на парите от ЕС.

Предложението бе оповестено от зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски, който уточни, че освен лишаване от свобода, се предвижда и отнемане правото на фирмите-нарушители за срок до 20 г. да кандидатстват и да получават пари от ЕС.

Промените най-вероятно ще станат част от Наказателния кодекс. Ще бъдат променени и други нормативни актове за прозрачно и пълно усвояване на средствата от нашето членство, допълни Ивановски.

От своя страна вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че най-малко 30 млн.евро може да загуби България, ако до август т.г. не приключат проектите за изграждане на модерен екарисаж и пречиствателната станция в Пловдив.

Двата проекта се финансират от програма ФАР и трябва да бъдат изпълнени до август тази година. Ако това не стане, ще бъдат загубени около 20 млн.евро за екарисажа и 10,7 млн.евро за пречиствателната станция.

Това са парите, които трябва да се изплатят като остатък в размер на 20 процента от общата сума на двата проекта. Според правилата на предприсъединителната програма ФАР, при стартирането на проектите на изпълнителите се превеждат 80 на сто от договорираните пари.

Както е известно, досега в България не е започнало изграждане на трети екарисаж и се предвижда това да стане до края на годината. В момента действат екарисажите в Шумен и Варна.

Плугчиева съобщи още, че има проблеми с изпълнението на проекти по ФАР в сферата на околната среда и транспорта. Сред тях тя посочи проектите за водния цикъл на Варна, Шумен и Сливен, сероочистващите инсталации в ТЕЦ "Марица Изток" 2,  Дунав мост 2.

"Трябва да направим чудеса от храброст, за да спасим проектите", призна вицепремиерът. Тя каза още, че се обсъжда пускането на гореща линия за сигнали на граждани за неправомерно усвояване на евро-парите и създаване на обществен съвет по този въпрос.

Министерството на финансите най-сетне ще трябва да изработи конкретен механизъм, чрез който да заработи фондът за подпомагане на общините "Флаг", както и други форми за подкрепа на общините при кандидатстване и изпълнение на проекти по оперативните програми на България за усвояване на евро-субсидиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Никито

преди 15 години

Защо само за пари от еврофондовете?!?! А за парите от моите данъци - те могат да ги крадат безнаказано, така ли????

19

Gio

преди 15 години

...еее, друго си е сега - затвор... Дано само някой повярва... Иначе без доверие нищо не става ви казвам...дааа...

18

kike

преди 15 години

Айде стига моля 20 години слушам подобни

fallback